Pride

På grensa til magisk

Paraden under Pride på Grensen toget gjennom Halden lørdag formiddag.

Dragdronning Ruby Diamond var et naturlig fokuspunkt under prideparaden i Halden i går.
Publisert

 Etter et rekordoppmøte da grensepriden startet opp i fjor, var arrangørene spent på om folk ville følge opp markeringen i år. Svaret var ja.

 Like før klokka 14 strømmet folk til Byparken og tok oppstilling under sine respektive faner. Det er ellers nabobyen Moss som er «storesøster» når det gjelder pridefeiringer i Østfold, men som styreleder Vanja Larsen Seipæjærvi i Halden påpekte; "Det bor skeive i alle byer, og det å ha et lokalt nettverk i ryggen er svært viktig for at folk skal bli i byen og trives gjennom hele året."

Halden er kjent for å ha en vital «rånekultur». Bilelskerne dominerer bybildet, men blant dem er det selvsagt flere som også har en fot i skeive miljøer. Initiativet «Metalheads against Bullying» er representert på konserter, rockefestivaler og biltreff over hele landet. De har som formål å være et lavterskel knutepunkt for unge rockere og rånere, særlig de som har spørsmål omkring egen kjønnsidentitet eller seksualitet. Etter å ha tatt del i Pride på Grensen, var Beathe Grødgård og Lillian Haugsland å finne med regnbueflagg og pridearmånd på det store biltreffet som også pågikk i Halden lørdag.
Styreleder i Pride på Grensen Vanja Larsen- Seipæjærvi hadde pyntet seg med vinger da hun ledet an paraden i Halden.
Dronningen Ruby Diamond er kjent og kjær blant alle generasjoner i hjembyen etter å ha holdt på med drag i flere tiår.
Halden har en liten men aktiv dragscene. Blant nykommerne er Sharon S. Karen, som har valgt navnet fordi det høres ut som «Sharing is caring».
På tross av manglende økonomisk støtte fra offisielt hold skapte Roger Dybedahl, Vanja Larsen-Seipæjærvi, Bodil Sørensen, Catharina Amundsen, Stine Marie Hov Ølberg, Brage Støldal Christensen og Tor Erik Sørensen et tett og godt program i rollen som styret for Pride på Grensen.
Styreleder Vanja Larsen- Seipæjærvi holdt apell i Byparken der hun minnet folk om situasjonen for skeive i andre land. Hun pekte blant annet på tilbakeslaget i Italia, der medmødre er fjernet fra barnas fødselsattest. «Hadde det vært tilfellet i Norge ville jeg ikke kunne hentet barnet min i barnehagen», sa Larsen-Seipæjærvi, som understreket at rettighetene skeive har oppnådd aldri kan tas for gitt. Pridefeiringer er nødvendig, fordi det alltid er nødvendig å kjempe, sa hun.
Et vakkert syn. Prideparaden rant over en av Haldens mange bruer med regnbuflaggene hevet. I fjor stilte omkring 500 mennesker i paraden. Etter mye hets i den lokale avisa i år, var arrangørene spente på om folk som ville dukke opp og gå for skeives rettigheter. Den frykten ble gjort til skamme.
Det er valgår i år, og kommunepolitikere var godt representert under Pride på Grensen, blant annet med egen politikerdebatt tidligere i uka. Her Høyres store delegasjon før avgang i prideparaden lørdag.
Artisten Henrik Wilhelm Wilhelmsen holdt minikonsert i Byparken da paraden kom inn.
Pride på Grensen startet med offisiell flaggheising på Rådhuset allerede mandag, og holdt program gjennom hele uken. Et av høydepunktene var onsdagens bokbad med forfatteren Gerd Brantenberg på Halden bibliotek. Feministen og lesbeikonet har vært en viktig stemme i norsk offentlighet, særlig etter braksuksessen med boka «Egalias døtre» fra 1984. Romanen med omsnudde kjønnsroller og følgelig en helt annen bruk av språket, har grunnleggende påvirket dagens debatt om kjønnsytringer og en friere bruk av personlige pronomener. Et møte med en den skeive bevegelsens egne formødre var derfor en stor begivenhet.
Powered by Labrador CMS