Hatytringer

Skulle spise middag og se forestilling på Walmans – ble kalt «jævla homoer»

Markus Isakka-Dahl (61) og Tom Harald Isakka-Dahl (54) hadde gledet seg til en hyggelig middag med forestilling på restauranten og kabaretklubben Wallmans salonger i Oslo. Så tok kvelden en ubehagelig vending.

Publisert

– Stedet var fullt av feststemte mennesker. Når showet satte i gang, begynte nabobordet bak oss, seks menn i 50-60 årene å rope høylytt «hva faen, hva slags homoopplegg er dette» og «satans homoer», skriver Tom Harald i et innlegg på Facebook som i skrivende stund har over 200 kommentarer og er delt av over 150 ganger.

Det hele begynte litt ut i middagen søndag 16 oktober, forteller han. Tom Harald reiste seg for å ta bilder av forestillingen på scenen, men da begynte gjestene ved borde bak dem å høylydt kommentere det skeive paret.

Paret henvendte seg til en vekter på Walmans og fortalte om opplevelsen. Vekteren tok dem først på alvor og snakket med mennene på nabobordet. Da roet de seg – men det tok ikke lang tid før de igjen begynte å plage paret.

– Dette unner vi ingen!

– Denne gangen kastet de småting, popcorn, papir mot oss og gjorde narr av oss. Markus og jeg har aldri framprovosert noen ting offentlig, aldri har vi kysset hverandre offentlig i løpet av 32 år vi har vært sammen, skriver Tom Harald.

De henvendte seg nok en gang til vekteren for å si ifra om mennenes oppførsel. Denne gangen fikk mennene verken tilsnakk eller beskjed om å forlate lokalet, ifølge Tom Harald.

– Da eksploderte vi begge to. Markus helte rødvinen på desserten vår og vi forlot scenen. Inne i garderoben kom personalet og forsøkte å roe oss ned. Markus fikk akutt illebefinnende, AMK ble kontaktet. Heldigvis gikk det over etter flere nitroglyserin. Vi forklarte vår opplevelse til vekter, kveldens leder og servitøren om vår opplevelse i 3,5 timer. Dette unner vi ingen! Det at Wallmans lot gjengen bli sittende uten at det fikk konsekvenser, gjør at vi homofile ikke kan føle seg trygg der!

Wallmans «tar avstand fra trakassering»

Til Avisa Oslo forteller paret at to jenter som satt ved siden av dem også reagerte på mennenes oppførsel, og ba paret om å ikke bry seg om dem. Paret understreker at de ikke gjorde noe for å provosere mennene.

Markus og Tom Harald anmeldte saken til politiet mandag 18. oktober.

«Det som skremmer oss med dette er at det er ikke lenge siden det var en terroraksjon, trolig rettet mot homofile, i Oslo. Likevel har ingenting endret seg», sier Tom Harald til avisen.

«Vi er voksne, og selv om det er vondt takler vi det, men dette skulle jeg vært foruten. Og jeg vil ikke at noen unge skal oppleve noe slikt», legger Markus til.

Cecilie Trøan Kjelsaas, daglig leder på Wallmans salonger, sier til Avisa Oslo at Walmans «tar avstand fra alle typer trakassering, både overfor gjester og ansatte». Hun var til stede lørdag kveld, og kjenner til hendelsen gjennom rapporter fra de ansatte.

«Vi har gode rutiner på hvordan vi håndterer trakassering, og vi forsøker å løse alle situasjoner så godt vi kan når de oppstår. Derfor har vi blant annet et innleid vekterselskap som passer på under showet», sier Trøan Kjelsaas.

«Jeg oppfattet at dette ble løst på stedet, men hadde jeg visst at det ikke ble det hadde jeg selvfølgelig tatt kontakt allerede søndag. Nå må vi finne ut hva vi kan lære av denne hendelsen, for å unngå at noe lignende skjer igjen.»

Walmans har beklaget hendelsen på sin Facebook-side, der de blant annet skriver at de «jobber hardt, hver kveld, med å få med oss alt som skjer i en fullsatt restaurant, og har tydelige retningslinjer på håndtering, men noen ganger rekker vi ikke å handle i tide».

Powered by Labrador CMS