Hatkriminalitet

Flytter fra Ellingsrud etter drapstrussel

– Jeg kjenner skeive som trues med grisebank av store gjenger, og det skjer nesten daglig, sier «Kristine» til Blikk. Men hos den lokale puben Mariannes Heritage går det i mer skeiv-vennlig retning.

– Jeg følte meg trygg før. Ikke nå lenger, sier «Kristine».
Publisert

Nylig fikk «Kristine», som av sikkerhetssyn vil være anonym, en drapstrussel levert på døra hjemme på Ellingsrud. Kristine er ikke hennes egentlige navn.

– Det var en klar drapstrussel med betydningen «Du er pedo, vi skal ta deg», sier Kristine

Hvordan trusselen ble fremført kan hun av hensyn til egen sikkerhet heller ikke oppgi.

Truet av ungdomsgjeng

Blikk møter Kristine på den lokale puben Mariannes Heritage, som ligger midt i lokalsamfunnet på Ellingsrudåsen.

Kristine er trans og har bodd på Ellingsrud i noen år, og det er ikke den første trusselen eller trakasseringen hun har opplevd.

– Jeg har blitt angrepet tidligere. Det var rett etter terroren 25. juni for to år siden. En gjeng ungdommer omringet meg og kjæresten min og det oppstod en situasjon. Den gang endte flere av dem opp med bøter for kroppskrenkelse. Politiet kunne ikke ta dem på hatkriminalitet, på grunn av manglende bevis.

– Føler du deg trygg her på Ellingsrud?

– Jeg følte meg trygg før. Ikke nå lenger. Jeg er jo med på det som skjer her, men ikke uten at magen knyter seg klar for kamp. Heldigvis er det alltid noen som kan følge oss skeive hjem fra puben.

Flytter fra Ellingsrud

Kristine opplever at Ellingsrud har gått tilbake i tid de siste årene.

– Nå under pride har det blitt mye verre. Jeg kjenner skeive som trues med grisebank av store gjenger, og det skjer nesten daglig.

Selv er Kristine på vei bort fra Ellingsrud. Hun skal begynne på skole et annet sted i landet.

– Det er jo midlertidig, men litt vemodig. Jeg vil ikke at haterne skal tro de har vunnet.

Vi får selskap av Vida Andrea Andersen Jensen, også kjent som dragartisten Deborah Darling. Jensen er Ellingsrud-beboer og bartender på Mariannes Heritage.

– Jeg har bodd på Ellingsrud i to år, og jobbet på puben her siden i fjor. Jeg har veldig delte følelser om Ellingsrud. Da jeg flyttet hit ble jeg forelsket i stedet, men nå er jeg på flyttefot, men har ikke lyst å flytte herfra. Både fordi jeg jobber her, men også fordi jeg trives godt her, sier Jensen til Blikk.

Mariannes Heritage er kjernen i lokalsamfunnet, og en flott arbeidsplass ifølge Vida Andrea Andersen Jensen.

Kjernen i lokalsamfunnet

Da Jensen flyttet til Ellingsrud for to år siden flyttet hun inn i et skeivt kollektiv.

– Og vi ble tatt imot på en nysgjerrig men varm og åpen måte av lokalmiljøet. Vi ble en del av nabolaget rett og slett. Ikke minst her på den lokale puben hvor jeg nå jobber.

Det er nettopp det lokale miljøet Jensen ikke har lyst å gi slipp på ved å flytte.

– Men så vet jeg jo at det finnes elementer her, som finnes alle steder, som ikke ønsker å ha skeive her, sier hun og peker på arbeidsplassen som en motsats til haterne.

Mariannes Heritage er kjernen i lokalsamfunnet, og en flott arbeidsplass ifølge Jensen.

– Puben markerer seg som «queer friendly». En lokal London Pub om du vil. 

– Det hender det kommer en gjeng eldre homofile hit også, sier Kristine.

Så selv om Ellingsrud har utviklet seg i en negativ retning, har den lokale puben gått i riktig retning ifølge Jensen.

– Alle på puben vet hva vi har blitt utsatt for, og sånn hets er det ikke plass til her inne. Så derfor markeres pride også her på Mariannes Heritage, med pride drink og regnbueflagg, sier Jensen og erklærer Mariannes Heritage som den mest queerfriendly puben på østkanten.

– Puben er selve grunnen til at jeg kan føle meg trygg her. Føler jeg meg utrygg hjemme, så kommer jeg hit. Her hegner alle om deg når det blåser, sier Kristine.

 

Powered by Labrador CMS