Lhbt-politikk

En blå lhbt-plattform for Europa

Åpne Høyres Helge Ytterøy L’orange er valgt som president for European Centre Right LGBT+ Alliance. – Alliansen har jevnlige møter med andre politiske nettverk i Europa, hvor vi diskuterer felles utfordringer. Det er tverrpolitiske allianser som må til for å få til endring, sier Ytterøy L’orange.

en nye ledelsen i European Centre Right LGBT+ Alliance består av president Helge Ytterøy L’orange, Åpne Høyre (i midten), 1. visepresident Gerben Horst (t.v), CDA Christian Democratic Appeal, Nederland, og 2. visepresident Kevin Maas, CD&V Christian Democratic and Flemish, Belgia.
Publisert

I sitt 10. virkeår er European Centre Right LGBT+ Alliance fortsatt et talerør på den politiske arenaen, og sist helg valgte alliansen ny ledelse og en ny politisk plattform ble vedtatt. 

– European Centre Right LGBT+ Alliance ble startet som et samarbeid mellom Öppna Moderater og LSU (Lesben und Schwule in der Union) i Tyskland, og så har det gradvis blitt utvidet slik at vi i dag er 11 organisasjoner fra 10 land, sier Helge Ytterøy L’orange.

Helge Ytterøy L’orange (54), har i fem år vært alliansens visepresident. Han er i tillegg leder i Åpne Høyre og har bred erfaring som folkevalgt fra Bærum, Oslo og Haugesund.

– Alliansens to viktigste mål er å utvikle vårt moderparti European People’s Party (EPP) sin politikk for mangfold og inkludering, og å skape en bedre forståelse for lhbt-saker hos de medlemspartiene som i dag ikke har en aktiv lhbt-politikk, sier Ytterøy L’orange til Blikk.

Alliansen var samlet til årsmøte i Dublin sist helg. Der ble det vedtatt en omfattende politisk plattform som dekker de fleste sider av lhbt-området, og gir klare anbefalinger blant annet knyttet til forbud mot konverteringsterapi, bedre opplæring og kunnskap om lhbt blant barnehage- og undervisningspersonell, styrket psykisk helsetilbud, vern mot diskriminering og hatvold og ikke minst styrket forståelse for og helsetilbud til transpersoner.

– Alliansen jobber også tett opp mot medlemmene i Europaparlamentet, og særlig medlemmene i den såkalte LGBT+Intergroup, en parlamentarikergruppe med særskilt interesse for lhbt-spørsmål.

– Det var veldig interessant å høre om debattene i de forskjellige landene. Det er åpenbart at vi kan lære hverandre og også hjelpe søsterorganisasjoner med å være forberedt på at ulike perspektiver dukker opp, sier Ytterøy L'orange. 

– Er du optimistisk når du ser på tilstanden for skeive i Europa?

– Det er litt delt opplever jeg. Nylig vedtok Estland partnerskapslov, og Latvia har valgt en homofil president. Det er en del lyspunkter, og det går rett vei i flere land. Men så er det en del tilbakeslag, og de kommer fra uventet hold, som Italia, hvor skeive foreldre mister foreldreskapet. European Centre Right LGBT+ Alliance har jevnlige møter med andre politiske nettverk i Europa, hvor vi diskuterer felles utfordringer og ser på hvordan vi kan jobbe sammen. Det er tverrpolitiske allianser som må til for å få til endring.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS