Surrogati

Surrogatidebatt i Høyre

Høyre-nestleder Henrik Asheim (H) frykter konsekvensene av å lovliggjøre altruistisk surrogati i Norge. – Det er merkelig å forby noen å prøve å få barn, når de har et så inderlig barneønske, sier leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L'Orange.

Publisert Sist oppdatert

I sommer sa barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) hun vil gjøre det straffbart å få barn ved hjelp av surrogati i utlandet. Det provoserer nestleder i Høyre, Henrik Asheim.

– Jeg mener det blir helt feil å straffeforfølge foreldre som får barn ved hjelp av surrogati i utlandet. Jeg mener det er viktig å ta vare på alle barn i Norge, og dette er barn som kommer til Norge med norske foreldre og norsk pass, sier Asheim i et større intervju med Blikk.

Henrik Asheim, Høyre, Akershus

Asheim får støtte av partifelle og leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’Orange.

– Vi mener det er viktigere å sikre barnets rettigheter framfor å straffeforfølge foreldre for valget de har tatt. Fokuset til familieministeren burde være å sikre fulle juridiske foreldrerettigheter fra den dagen barnet kommer til Norge, sier L’Orange til Blikk.

Men partifellene er uenige når det kommer til surrogati her hjemme.

– Merkelig å forby noen å prøve å få barn

Denne sommeren programfestet det svenske partiet Moderaterna å gjøre altruistisk surrogati lovlig. I Norge er fremdeles alle former for surrogati ulovlig. Slik ønsker Asheim at det skal fortsette å være.

– Noe av det mest risikable kvinner gjør er å være gravide, og jeg tror muligheten er til stede for at noen vil føle seg presset til å gjøre det av økonomiske grunner, sier Asheim.

Åpne Høyre-leder Helge Ytterøy L’Orange mener tvert imot at Norge bør gå foran og få på plass et godt lovverk for såkalt altruistisk surrogati. Altruistisk vil si at det skjer som en vennetjeneste, og ikke som en kommersiell tjeneste man tar betaling for.

– Jeg mener ikke at det er en menneskerett å få barn, samtidig synes jeg det er merkelig å forby noen å prøve å få barn, når de har et så inderlig barneønske som det de som benytter surrogati har, sier L'Orange.

– Vi tillater andre former for hjelp til å få barn. Og ja, det er krevende å gjennomføre et svangerskap, men i Norge og vestlige land skjer dette i svært kontrollerte former. Hvis vi har gode ordninger i Norge kan det bidra til at man ikke presser kvinner i andre land til å gjøre det

– Vi tillater andre former for hjelp til å få barn, sier Åpne Høyre-leder Helge Ytterøy L'Orange, som mener det er merkelig å forby noen å prøve å få barn gjennom surrogati.

Heller hjemme, enn borte

I Høyres gjeldende partiprogram heter det at «surrogati bryter det naturlige båndet mellom barnet og moren, på en måte som kan innebære en betydelig belastning både for barn og surrogatmor. Det innebærer en risiko for barnet og surrogatmoren som ikke kan oppveies av hensyn til voksne som ønsker barn.»

Men debatten går fortsatt innad i partiet. Under forrige landsmøte stemte rundt én av tre partimedlemmer for et forslag om å åpne for altruistisk surrogati.

Selv om han selv støtter forslaget, er ikke L'Orange overrasket over at flere partifeller er skeptiske.

– Jeg er også bekymret for at kvinner skal kunne føle seg presset til å gjennomføre det. Men nettopp derfor mener jeg det er viktig å få gode og trygge ordninger i Norge, framfor at dette er noe man drar ut av landet for å gjøre, sier L'Orange som også kommenterer at han er glad for at temaet møtes med åpen og god debatt innad i partiet.

Powered by Labrador CMS