Urix

Likekjønnet ekteskap i Hellas

Greske myndigheter godkjente lovendringen torsdag.

Publisert Sist oppdatert

I januar kunngjorde den greske regjeringen og statsminister Kyriakos Mitsotakis at landet ønsker å åpne opp landets ekteskapslover og tillate likekjønnete par å inngå borgerlig vielse.

«Vi snakker om juridisk ekteskap, ikke om kirker», har statsminister Kyriakos Mitsotakis uttalt til Ertnews.gr.

I intervjuet la han vekt på at det ikke handler om «revolusjonerende endringer», men snarere om lover som allerede eksisterer i flere EU-land.

Greske myndigheter godkjente lovendringen torsdag.

Lovendringen gir par av samme kjønn muligheten til å både gifte seg og adoptere barn.

Hellas blir dermed det første landet med et ortodokst flertall i befolkningen, som tillater likekjønnede ekteskap.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis omtaler vedtaket som et viktig skritt mot å fjerne diskriminering av homofile.

«Personer som har vært usynlige, vil endelig bli synlige rundt oss, og med dem vil mange barn endelig finne sin rettmessige plass, sa Mitsotakis i debatten før avstemningen i parlamentet», ifølge BBC.

Mitsotakis omtaler vedtaket som et vendepunkt for menneskerettigheter i Hellas. Lovforslaget fikk støtte fra 176 av de 245 folkevalgte som var til stede, ifølge NTB.

15 av EUs 27 medlemsland har allerede åpnet for likekjønnet ekteskap, og nå føyer altså Hellas seg inn i rekken.

Støtte fra Norge

Tjueåtte utenlandske ambassader har i fellesskap utstedt en uttalelse som applauderer vedtaket av lovgivning som gir like ekteskapsrettigheter til likekjønnete par.

«Vi ønsker å hilse lovgivning om ekteskapslikhet og anerkjennelsen av likekjønnete familier velkommen. Utvidelsen av den grunnleggende retten til ekteskap til likekjønnete par har vært en viktig milepæl på reisen mot likhet og verdighet i alle våre land. Vi feirer dette historiske øyeblikket sammen med folket, parlamentet og regjeringen i Hellas», sa uttalelsen.

Uttalelsen ble støttet av ambassadene fra Nederland, Belgia, Canada, Spania, Sør-Afrika, Norge, Sverige, Argentina, Island, Portugal, Danmark, Frankrike, New Zealand, Uruguay, Storbritannia, Irland, Luxembourg, USA, Colombia, Australia, Finland, Tyskland, Malta, Østerrike, Chile, Mexico, Sveits og Estland.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS