Helse

Lesbiske har høyere risiko for hjertesykdommer

Ifølge en ny stor helseundersøkelse i Frankrike, har lesbiske og bifile kvinner høyere risiko for hjerteproblemer enn heterofile kvinner, mens homser og bifile menn har bedre hjertehelse enn heterofile menn.

Studien konkluderer med at funnene viser at lesbiske og bifile kvinner bør bli en prioritert gruppe for forebygging av hjerte- og karsykdommer.
Publisert Sist oppdatert

I en ny fransk studie som omfatter nesten 170 000 voksne, avdekker at lesbiske og bifile kvinner har høyere risiko for kardiovaskulære sykdommer, altså hjerte- og karsykdommer, enn deres heterofile medsøstre, melder eurekalert.org.

Studien som er publisert Journal of the American Heart Association, er den første som undersøker kardiovaskulære helseforskjeller seksuelle minoritetsgrupper.

Årsakene til økt risiko for hjerteproblemer knyttes til sosioøkonomiske forhold samt at den seksuelle minoritetsbefolkningen i større grad enn den heterofile majoriteten opplever psykisk uhelse.

Forskerne knytter også funnen til gruppas utsatthet for lhbt+basert diskriminering, vold og sosiale stressfaktorer, som kan føre til usunne mestringsadferd som økt alkoholbruk, røyking og stillesittende livsstil.

Studien viser også at homofile og bifile menn har bedre hjertehelse enn heterofile menn. Samtidig viser studien av skeive menn på landsbygda har dårligere hjertehelse enn skeive menn i urbane strøk.

Internasjonal forskning har vist at den voksne seksuelle minoritetsbefolkningen har mindre tilgang til, og i mindre grad enn heterofile voksne, oppsøker helsehjelp. Studien konkluderer derfor med at funnene viser at lesbiske og bifile kvinner bør bli en prioritert gruppe for forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Forskerne konkluderer også med behovet for å øke seksuelle minoriteters kulturelle kompetanse og øke bevisstheten om hjertehelse. Ifølge forskerne kan det bidra til å bedre dialogen mellom lege og pasient både når det gjelder kardiovaskulær helse, og forebygging og behandling av hjerte- og karsykdommer.

Powered by Labrador CMS