Sammen for skeive rusbrukeres helse

Aksjonistgruppa Chemfriendly tar for seg det skeive utelivet under Oslo Pride.

Publisert

Aksjonistgruppa Chemfriendly tar for seg det skeive utelivet under Oslo Pride. Møt dem på Elsker, London Pub og Score.

Lørdag 23. juni holder drag-gruppa X-Dolls show på Elsker sammen med aktivister fra aksjonistgruppa Chemfriendly. Gruppen består av aktivister fra HivNorge, Helseutvalget, Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Hepatitt-C klinikken, PION og likepersoner.

Flere har fagbakgrunn som sykepleiere og vernepleiere, og noen arbeider innen rusomsorgen.

– Vårt mål er å forebygge overdosedødsfallene vi har sett i større europeiske byer som har hatt chemsex-trenden over lengre tid, som London og Berlin, forteller Andrés Lekanger, en av aktivistene i Chemfriendly.

For å få til dette mener Chemfriendly at man må nå ut til MSM med informasjon om forholdsregler dersom man velger å ruse seg på illegale rusmidler.

– Vi skal tilby kjærlighet, kunnskap og brukerutstyr, sier Lekanger og forteller om viktigheten av å redusere risiko ved bruk av MDMA, GHB og sniffestoffer.

– I tillegg får publikum se hvordan man bruker test-kits for å avdekke urene og uekte stoffer.

Hva er chemsex?

Sex og kjemiske rusmidler har fått navnet «Chemsex» når menn som har sex med menn (MSM) kombinerer dem. MSM som bruker rusmidler under sex gjør det for å bli kåtere, få økt følsomhet og bedre nytelse. Rusmidlene det er snakk om er ofte metamfetamin, GHB og mefedron. Det kan også være andre rusmidler. Noen sniffer amfetamin og kokain, eller injiserer crystal metamfetamin, og deler snifferør eller sprøyter. Dette innebærer risiko for blodsmitte, som hiv og hepatitt. Og vi vet alle at det er økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner ved chemsex fester.

- Vi må fjerne fordommene mot å bry seg

X-Dolls stiller med show på Elsker lørdag 23. juni og Chemfriendly mener draggruppa følger opp en lang og stolt tradisjon i det norske drag-miljøet.

– Det startet på 1990- tallet med Virusgruppa som holdt show og delte ut kondomer. Den gangen var det hiv man ville beskytte MSM mot, mens i dag er det overdoser og grenseoverskridelser vi skal forebygge sammen, sier Leif Ove Hansen, styreleder i HivNorge.

Navnet Chemfriendly er valgt for å vise at budskapet ikke skal være pekefinger, men rett fram informasjon om rusmidler og hvordan man ruser seg på en sikrest mulig måte.

– Det viktigste er å opplyse om hvordan man kan hjelpe hverandre i chemsex-miljøet. Vi må fjerne fordommene mot å bry seg. Du ville tatt den fulle kompisen din til legevakta hvis han trengte det. Vi skal stille opp for hverandre når det gjelder illegale rusmidler også, forteller Hansen.

Daglig leder på Elsker, Jim DeVillè, ønsker denne måten å informere på velkommen. Dopbruk er selvsagt forbudt på Elsker, slik det er alle andre steder i samfunnet. Men likevel er bruk av illegale rusmidler noe man også ser i utelivet, og på Elsker.

– Det er ofte kombinasjoner av ulike rusmidler vi er bekymret for. Derfor ønsker vi et initiativ som går rett på med informasjon om skadereduksjon velkommen. At miljøet har mest mulig info om hva de ikke skal blande av rus, hvordan de skal forebygge infeksjoner, og at andre vet hva de skal gjøre hvis noen tar en overdose, sier Jim DeVillè.

– Flere må engasjere seg i skadereduksjon

Chemfriendly har også planlagt show på London Pub og Score under Oslo Pride.

– Det er veldig bra at Elsker, London, Score og X-Dolls er med på laget. Det skeive miljøet går sammen for bedring av rusbrukeres helse, men vi ønsker også at flere utesteder, og organisasjoner som jobber på rus- og LHBTQI-feltet får ut fingeren og engasjerer seg i skadereduserende arbeid, sier Andrés Lekanger.

– Selv i de beste familier finner man rus, og det gjelder også i vår skeive familie. Chemfriendly handler om at vi i den skeive familien tar vare på hverandre, avslutter han.

Møt Chemfriendly her: Elsker lørdag 23. juni kl. 21, London Pub mandag 25. juni kl. 20 og Score på Røverstaden lørdag 30. juni kl. 22.30-23.

Powered by Labrador CMS