Hiv

Nå kan du få anonym og gratis selvtest for hiv sendt rett hjem

Tilbudet retter seg mot utsatte grupper med økt risiko for hiv.

Publisert Sist oppdatert

Tilbudet om gratis selvtest er et samarbeidsprosjekt mellom Helseutvalget, Skeiv Verden, HivNorge og Kirkens bymisjon. Til sammen har de ulike aktørene lang erfaring med hiv- og aidsarbeid.

hivtest.no kan du enkelt finne ut om man er i målgruppen for selvtesten og om man har vært utsatt for risiko. Helseutvalget har også opprettet en anonym chatfunksjon som gir brukere råd, veiledning og mulighet til å bestille selvtesten.

Med selvtesten skal brukere enkelt kunne lese av resultatet hjemme.

Testene sendes ikke ut til alle som etterspør dem, men er et tilbud som retter seg spesifikt mot utsatte grupper som kan ha økt risiko for hiv og som sjelden eller aldri tester seg, ifølge Helseutvalget.

Menn som har sex med menn, personer med minoritetsbakgrunn, transpersoner og personer som selger sex er blant de Helseutvalget ønsker å nå med det nye tilbudet.

De som allerede har testet seg for hiv på ulike testklinikker vil ikke kvalifisere til å få test da de allerede har et tilbud de kan benytte seg av.

Testene sendes ut i en diskret, hvit konvolutt, opplyser Helseutvalget.

Videreføring av pilotprosjekt

I 2016 lanserte Helseutvalget pilotprosjektet «Selvtest for hiv». I løpet av to uker ble over 1000 hivtester bestilt og sendt ut. Det nye tilbudet om selvtester er en videreføring av dette pilotprosjektet.

I en rapport fra Helseutvalget kommer det fram at halvparten av de som bestilte selvtesten i pilotprosjektet var menn som har sex med menn (MSM) som sjelden eller aldri tester seg for hiv.

To av tre av de som bestilte testen bodde i andre fylker av Oslo og seks av ti hadde hatt ubeskyttet analsex med én eller flere partnere de siste seks månedene.

Fire personer meldte om positiv test. To av disse tok kontakt med Aksept, Kirkens bymisjons senter for mennesker berørt av hiv.

Powered by Labrador CMS