Nyheter

Norges eldste og eneste homosauna kaster inn håndkleet

Gårdeier vil ikke ha dem som leietakere lenger.

Publisert

.

Under saunahuset Hercules sitt nyeste Facebook-innlegg strømmer det inn kommentarer:

– Vet hvor viktig Hercules var for mange av gjestene. For noen bare et sted de kunne komme kun for å «kose seg», men Hercules var så mye mer.

– Vi lever i 2022 så det må vel vare lov å ha sånt steder enn at folk skal møte i skoger og parker som det var i 1970-tallet!

– En institusjon i homoverden forsvinner. Oslo (og Norge) blir enda fattigere på homokultur.

Det er tydelig at homosaunaen i Storgata 41 har satt sitt preg på sine besøkende.

8. desember 2024 skulle Hercules ha feiret 40 år. Slik ble det ikke. Etter 38 år kaster eierne, bokstavelig talt, inn håndkleet.

.

Var ingen sikker satsning

Hercules åpnet dørene for første gang i 1984. Dette var Norges første sauna for menn som har sex med menn og er i dag den eneste fremdeles i drift.

Dagens eiere, Arne Kristian Lorentzen og Lars Øen, har vært med på reisen i 14 av 38 år.

– Vi har møtt så mange flotte mennesker over disken, mange som vi trolig aldri ville kommet i kontakt med ellers, sier Lorentzen og Øen til Blikk.

– Hercules har gitt oss mange hyggelige bekjentskaper av kortere eller lengre varighet, og innblikk i mange liv og skjebner. Det har vært mennesker som utelukkende har kommet for egen nytelses skyld, mens for andre igjen har det vært nok bare å være blant andre som har de samme følelsene som en selv. Det er også tungt å vite at det nå er fire ansatte som må ut å skaffe seg annet arbeid og inntekt.

1. desember 2021 fikk adressen i Storgata nye eiere med andre planer for bygget. Det betyr kroken på døra for saunahuset.

– Når man ikke er herre i eget hus, så er det ikke alt man rår over. Gården fikk nye eiere i desember og deres planer inkluderte ikke fortsatt saunadrift i bakbygningen i Storgata 41. Vi hadde selvsagt håpet å kunne holde på fram til 40-årsjubileet, for så å trappe ned og kanskje kunne la Hercules gå videre til andre.

.

– Ikke alle som vil ha oss som leietakere

Det er mye som skal klaffe for at Hercules skal gjenoppstå i nye lokaler, sier de to triste eierne. Blant annet skal beliggenhet, pris og størrelse klaffe.

– En eventuell ny bade- og saunaavdeling med en viss kapasitet, og som ville tilfredsstille dagens våtromsnorm, er heller ikke aktuelt etter snaue to år med offentlig koronastøtte som hovedinntekt.

Det er ikke bare krav til lokaler som gjør det vanskelig å starte opp igjen. For helt ukontroversielt har det ikke vært å drive homosauna.

– Sist, men ikke minst er det ikke alle som vil ha oss som leietakere. Noen moralister er det jo der ute, men for de fleste er homosauna så ukjent at det virker som en økonomisk risiko å leie ut til oss, 38 år til tross.

Lorentzen og Øen sier de ikke har noen umiddelbare planer om å fortsette driften et annet sted.

– Men vi skal aldri si aldri. Saunabluesen må i hvert fall få lagt seg først.

.

.

Powered by Labrador CMS