Litteratur

Nykommunistisk og homoerotisk selvhjelpsbok

– Jeg tror mange, uavhengig av seksuell orientering, kan kjenne seg igjen, sier Herman Breda Enkerud om debutboka «Du har ingen makt i denne situasjonen».

– «Du har ingen makt i denne situasjonen» kan leses som en tegneserie, en samling eller kanskje til og med en selvhjelpsbok.
Publisert

«Du har ingen makt i denne situasjonen» av Herman Breda Enkerud er en tegneserie uten andre faste karakterer enn leseren selv. Utgivelsen er en fargesterk og mosaikkpreget selvhjelpsbok full av nykommunistiske vignetter som henvender seg til deg, leseren, og forteller deg både hvem du er og hva du skal gjøre.

Fra boka «Du har ingen makt i denne situasjonen».

Herman Breda Enkerud er illustratør og billedkunstner bosatt i Oslo. I 2018 debuterte han på Høstutstillingen med verket «Tre enker myrder sine menn etter hjemkomst», og er tidligere kjent fra performancekollektivet Narves1biblioteket. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo.

 «Du har ingen makt i denne situasjonen» er hans debutbok og utgis av Foot Books.

– Boka er rød på utsiden og består av 112 fargetegninger på innsiden. «Du har ingen makt i denne situasjonen» er en fusjon mellom flere ting. Den kan leses som en tegneserie, en samling eller kanskje til og med en selvhjelpsbok, sier Herman Breda Enkerud til Blikk.

– Tekstene i boka henvender seg direkte til deg, leseren, og forteller deg både hvem du er og hva du skal gjøre. Det er i stor grad en bok om drømmer og fantasier. Hvilke drømmer vi våger å ha for oss selv og drømmer vi har når vi sover. Erotiske fantasier og fantasier om et nytt kjøkken.

Boka er skrevet fra hans eget perspektiv, og dermed et skeivt perspektiv.

Fra boka «Du har ingen makt i denne situasjonen».

– Det er mye av meg i boken. Samtidig håper jeg jo at mange forskjellige kan synes denne boken er gøy. At den ikke binder seg til en erfaring. At det kan være gøy om man kjenner seg igjen, men også gøy om man ikke gjør det.

I begynnelsen av arbeidet med prosjektet ønsket han at det skulle bli en slags selvhjelpsbok.

– Hvor et gjennomgangstema skulle være lengselen etter et annet eller bedre liv. Dette er i utgangspunktet ikke så skeivt, men for meg er det umulig at det skeive ikke blør gjennom. Selv når det ikke handler om noe direkte skeivt. Temaer som seksuell frustrasjon og lengsel dukker opp igjen og igjen. Jeg tror mange, uavhengig av legning, kan kjenne seg igjen, men disse følelsene er jo som kodet inn i den skeive opplevelsen. I tillegg er boka en pen dose homoerotisk.

I arbeidet med boka har den inspirasjonskilden han hele tiden har kommet tilbake til, vært utsmykningen i Oslo Rådhus.

– Jeg er obsessed med freskomaleriene der. Slik jeg ser det finner du i Oslo Rådhus Norges største tegneserie. En fortelling fortalt på mange forskjellige vegger, med forskjellige materialer og stiler. Jeg ønsket å låne det storslagne formspråket og fortelle en historie som er mye mindre.

«Du har ingen makt i denne situasjonen» feires med slippfest på Feber i Oslo torsdag 17. august kl.18, Youngstorget 6.

 

Powered by Labrador CMS