Runar Jordåen
Runar Jordåen

Homohistorie på podcast

Homohistorie på podcast.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Skeivt Arkiv har laget en podcast om norsk homohistorie. De første to episodene ble sluppet 22. mars. Jo Hjelle, videoansvarlig ved Skeivt Arkiv, forteller at de legger opp til å publisere en ny episode hver fredag. I den første episoden får vi historien om det såkalte homsedrapet i Bergen i 1972, mens den andre handler om Dermot Mack (1914-2001), en av pionerene i Det norske forbundet av 1948 (DNF-48), der han var leder i periodene 1952-58 og 60-62.

– I hver episode oppsøker vi noen som har noe å fortelle om den skeive historien. Vi trenger ikke alltid gå så langt. De om jobber ved Skeivt arkiv, sitter på mye kunnskap om hva som har foregått opp gjennom årene. Andre ganger henter vi historier fra opptak vi har i arkivet, forteller førstebibliotekar Runar Jordåen.

Homsedrap i Bergen

Episoden «Homsedrapet i Bergen» forteller om en natt i 1972 da to menn ble skutt i Byparken i byen. En av dem døde. I episoden diskuteres det om årsakene til at ble de skutt, og hvorfor ingen av de som hørte skuddene, meldte ifra om dette.

I andre episode har Jordåen gravd i offentlige arkiver og funnet mange spennende opplysninger om Dermot Mack som kom fra en velstående familie i Bergen. Han utdannet seg til jurist og arbeidet noen år som dommerfullmektig, men senere levde han på sin formue og viet mye av sin tid til arbeidet i DNF-48.

– Han var er en gåtefull person fra aktivismen på 50-tallet. Vi er svært takknemlige for at Turid Eikvam gjorde et intervju med ham på lydbånd i 1984. Dermed har vi klart å sette sammen en historie som er ukjent for de fleste, forteller Hjelle.

Podcast-serien Skeiv historie kan høres på Spotify, Apple podcast og de fleste podcast-apper.

Powered by Labrador CMS