Urix

Lyver om å være hiv-positiv for å slippe militærtjeneste

Hiv-smitte har blitt hard valuta i Putins krig i Ukraina. På svartebørsen florerer det av menn som etterspør falske hiv-attester for å slippe innkallelse til fronten.

Russiske soldater under president Vladimir Putins store parade på Den røde plass 9. mai 2022. Militærparaden markerte 77-årsdagen for Russlands seier over Nazi-Tyskland
Publisert

Hvordan brekker man sitt eget bein slik at det gir maks skade med minst smerte? Hvor får man tak i falske hiv-attester? Hvem selger bevis for at man er smittet med hepatitt?

Spørsmålene er høyst relevante for russiske menn i vernepliktig alder.

Putins krig i Ukraina koster mer enn det Russland, etter alt å dømme, så for seg som en kortvarig kampanje .

Rømmer i hundretusenvis

I slutten av september offentliggjorde Putin at han vil innkalle landets reservister. Ifølge Lgbtq Nation, retter innkallelsesordrene seg også spesifikt mot miljøer som har protester mot krigen. På det viset slår Putin to fluer i ett smekk, han blir kvitt plagsomme demonstranter og Russland får kropper til bruk i krigen.

Imidlertid vil ikke dagens unge russere gå lydig inn i rekken. I hopetall har de kommet seg over grensene til nabolandene, blant annet har det vært enorme bilkøer inn til Georgia. I følge en artikkel på NRK, anslår man at inntil 260.000 mennesker har forlatt Russland den siste tiden. Også den norske grensa ved Storskog i Finnmark merket en markant økning like etter mobiliseringsordren kom.

Nabolandene, noen av dem trolig under russisk press, har begynt å stramme inn adgangen til turistvisa. Georgia viser offisielt til sikkerhetsvurderinger når de nå har satt tak på hvor mange biler som får lov å stå i kø ved grenseovergangen inn i landet fra Nord-Ossetia på Russisk side.

Svartebørs for hiv-attester

For dem som gjerne ville forlatt landet men ikke har tilgang til bil eller andre transportressurser er situasjonen mer desperat.

Selvskading er følgelig en desperat løsning, og folk deler altså tips om hvordan man kan brekke bein på seg selv eller hverandre. De som får skrapt sammen midler nok, satser på å betale for falske legeerklæringer og kjøpe seg reelle sykdomsattester.

Attestene får de fra leger eller fra andre menn som allerede er tatt ut av mobiliseringslistene. Hiv-smitte er plutselig blitt hard valuta.

Det er et sjansespill. Man har ingen garanti for at legen man betaler virkelig gjennomfører registreringen i offentlige registre, eller at papirene som formidles mellom private er ekte dokumenter som kan gjenfinnes i systemet. Det skriver nettstedet lgbtqnation.com, som hevder at falske HIV-diagnoser hos «vennlige» leger koster 620 dollar, mens det koster 820 dollar å få papirer på at man er smittet av hepatitt.

Powered by Labrador CMS