Litteratur

Norges første roman med en homofil karakter er 100 år

I 2024 er det hundre år siden kvenske Alf Martin Jæger ga ut romanen «Odd Lyng», som sies å være det første norske kampskriftet for homofili. Nå kommer romanen ut på nytt på modernisert norsk og kvensk.

Publisert Sist oppdatert

Boka «Odd Lyng» av Alf Martin Jæger fikk liten oppmerksomhet i samtida, men er nå gjenstand for sterkt fornyet interesse. «Odd Lyng» er nemlig den første norske romanen der begrepet “homoseksuell” brukes eksplisitt, og den er vågal i sin utilslørte skildring av kjærlighet mellom menn og de tragiske følgene det kan få å måtte skjule sitt sanne jeg.

Nå foreligger romanen i ny utgave på Ruija forlag, på henholdsvis modernisert norsk ved Andreas Vik Haugen og kvensk ved Anna-Kaisa Räisänen.

Forsida av romanen Odd Lyng frå 1924.

«Odd Lyng» handler om Odd Lyngs forelskelse i en annen ung mann, Carsten Ulve, en ulykkelig forelskelse som delvis blir gjengjeldt. 25-årige Odd Lyng jobber i ei avis i en nordnorsk by som sannsynligvis er Tromsø. Her jobbet Alf Martin Jæger som lærer og var tilknyttet avisa Nordlys som litteraturanmelder.

– Underveis reflekterer Odd Lyng om sine følelser, og det er så vidt jeg vet den første gangen ordet homoseksualitet nevnes i ei bok og samtidig er hovedtema, sa Runar Jordåen, prosjektleder i Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen, i et intervju med Blikk i 2015.

Historien får et tragisk utfall, et selvmord. Dagen etter at Odd Lyng tar sitt eget liv, kommer det et brev til hans adresse. I brevet gjengjelder Carsten Ulve følelsene.

– Det er den klassiske måten å framstille homofili på, som ble vanlig på den tida. Men den åpner for at historien kunne hatt en lykkelig slutt. Budskapet er jo at samfunnets undertrykkende holdninger skaper situasjonen som blir uutholdelig, mener Jordåen.

Selve temaet seksualitet i «Odd Lyng» berøres ifølge Jordåen på en diskré måte.

– Jæger beskriver ikke selve sexen. Men i en av scenene går Odd Lyng etter en fest til sengs med en eldre mann. Det er beskrevet på en underfundig måte. Det er helt tydelig at de har hatt sex, men han skildrer ingenting grafisk. Odd Lyng føler bare selvforakt og avsky for den eldre mannen, sier Jordåen.

«Odd Lyng» kom til å bli det første homokampskriftet i Norge, lenge før homoorganisasjonen DNF-48 var påtenkt.

 

 

Powered by Labrador CMS