Urix

Ny lov mot «homopropaganda» vedtatt i Russland

Publisert Sist oppdatert

Den utvidete propagandaloven ble vedtatt i tredje gangs dumabehandling.

Loven gjør det nå forbudt i Russland å synliggjøre og informere om eksistensen av lhbt-personer, og å skildre deres liv. Uansett hvor, hvordan og overfor alle aldersgrupper.

I 2013 signerte Vladimir Putin en lov som kriminaliserte «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold» rettet mot barn.

Torsdagens vedtak var den siste runden i dumaen, før den sendes videre til det russiske overhuset og deretter til president Vladimir Putin for godkjenning. Det anses kun å være formaliteter.

«Enhver propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold til få konsekvenser», sier dumaens leder, Vjatsjeslav Volodin på Telegram. Han sier loven vil «beskytte barna våre og landets fremtid mot mørket som spres av USA og europeiske land».

Straffen for å bryte loven er bøter på opptil 67.000 kroner, og utlendinger kan bli utvist.

«Error 404 File not found»,

I kjølvannet av homorpopagandaloven i 2013 ble det manet til kamp på Facebook og den russiske versjonen V Kontakte. Det var støtteforumet «Children-404», opprettet av journalisten og forfatteren Lena Klimova, som satte søkelys på resultatene av lovgivningen.

Støtteforumet ble opprettet etter en spørreundersøkelse blant russiske lhbt-ungdommer, noe som aldri hadde vært gjort tidligere. Ungdommene i undersøkelsen fortalte om ensomhet og redsel for ensomhet i framtiden.

Etter at propagandaloven trådte i kraft har det vist seg å stemme. I kjølvannet har homofob vold og overgrep også økt i omfang.

Navnet «Children-404» brukes fordi det er det samme som feilmeldingen «Error 404 File not found», på samme måte som at lhbt-barn og ungdommer ikke finnes nå som propagandaloven knebler.

Powered by Labrador CMS