Intervju

June Kommune er blitt et fenomen som kommune-Norges ansikt utad. Med seg på scenen i debutshowet hennes har hun tatt med seg Jan Rune Holdhus, et scenetalent hun fant blant kommunens innbyggere. Han er komiker, sanger og skuespiller.

En kveld med June Kommune

June Kommune har 46 års fartstid på Stavanger kommunes servicetorg. Nå har hun, aka Jan Rune Holdhus, fått sitt eget humorshow der det også er plass til livets skeive sorger.

Publisert Sist oppdatert

Han scenedebuterte allerede som tolvåring som solist i Ragnar Bjerkreims barnemusikal «Jeg fant, jeg fant» i Stavanger konserthus. Som 24-åring startet han opp Stay-Ups og turnerte land og strand rundt med dragshowgruppa. Året etter, i 2005, debuterte han som stand up-komiker på Latter i Oslo, og noen år senere slapp sangeren og låtskriveren også sitt første album, «J.R Harlekin».

Jan Rune Holdhus. (42)

Kommer fra/bor: Sandnes/Stavanger

Sivil status: Gift med Øyvind i 17 år

Gjør: Dragartist, stand up-komiker, musiker og deleier i Fri Bar

Aktuell: 23. juni har alter egoet June Kommune show på Latter i Oslo, og siden drar hun på Norges-turné til Bergen, Trondheim, Lillehammer, Kristiansand, Haugesund, Sandnes og Bryne

Mer info: janrune.no

Jan Rune Holdhus er med andre ord den fødte entertainer og kommer med «begeistringsgaranti», så sant man ikke har et hjerte av stein. Men at hans egen June Kommune skulle bli en så stor suksess som hun har blitt, kom like overraskende på han som for resten av oss.

Junes suksess

Med absurd humor, en likandes folkelighet og sprudlende påfunn, ble hun raskt en snakkis, først bare på grunn av noen små videosnutter på Facebook, men snart ville publikum ha mer. Mye mer.

June Kommune ble nå ringt opp av lokalpressen og fikk også en rekke serviceoppdrag av ymse slag i Stavanger kommune. Musikkvideoer ble det også, før hun rett før forrige stortingsvalg opprettet sin egen kommune i bakgården hjemme i huset sitt i Stavanger. Hit inviterte hun profilerte politikere som Hadia Tajik, Sylvi Listhaug og Audun Lysbakken til audiens og revolverintervjuer.

Men June Kommune ville noe mer. Det ville også Jan Rune Holdhus. Neste steg var et eget show i Stavanger konserthus. Hittil har hun begeistret over 9.000 publikummere i vestlandsbyen – men det stopper ikke der. I juni står Oslo og Latter for tur, og etterpå blir det Norges-turné.

– Jeg så det ikke komme, skal jeg være ærlig. Hadde jeg visst at det skulle være så enkelt, hadde jeg gjort det for lenge siden. For June-karakteren har ligget i meg i all tid, forteller Holdhus.

Alltid punch-line

June Kommune er ikke drag ala «RuPaul’s Drag Race», og kan vel heller kalles for «kommunaldrag». Men Holdhus har lang erfaring med glitrende drag. Med Stay-Ups som han startet sammen med Anders Burkey, spritet de opp homolivet i Stavanger med parodier og revyhumor. Dragshowgruppa turnerte også landet rundt, og deltok i blant annet Kvasi Grand Prix og på humorfestivaler.

– Stay Ups underholdt for absolutt alle typer publikum. Jeg har aldri sett på drag som nisjeunderholdning. Jeg var veldig inspirert av Great Garlic Girls, som jo var de første som gjorde drag til allmenn underholdning i Norge, forteller Holdhus.

I Stay Ups sang de alltid med egne stemmer og skrev egne manus.

– Jeg har stor respekt for lip-sync, som er kjempevanskelig, men det var ikke det vi holdt på med. Drag er det mest kreative og frie jeg vet om. Det var der jeg fant tryggheten på scenen. Ikke nødvendigvis i livet, men på scenen, sier han og ler.

– Men jeg har alltid vært opptatt av at det skal være en historie og et manus, med en begynnelse og en punch line. Jeg har aldri vært en sånn «look queen», hvis du skjønner. Men av og til var jeg heldig og så skikkelig fin ut, haha!

Lykke og ulykke

Når vi skraper i overflaten på June Kommune, kommer livet til Jan Rune Holdhus til syne også. Det er en historie om skeive oppturer og nedturer. Utfordringer og til slutt lykke.

– Dette er ikke en forestilling med bare tant og fjas, det er rett og slett historien om livet mitt. I begynnelsen av arbeidet med forestillingen var det skummelt, og spesielt i starten av prøveperioden. Det lå så mye vondt under overflaten. Jeg er en ekstremt følsom person, et lite aspeløv. Derfor har det å være hard og tøff vært nødvendig for å komme meg gjennom ting, og å komme meg opp på scenen for å levere. På mange måter har jeg måttet være min egen superhelt, på godt og vondt.

– Hva var det som var så vondt?

– Å gå tilbake i tid til da jeg fikk min første kjæreste som 14-åring. Det var så skummelt. Vi gjemte oss bort og møttes i skjul på et fjell i Hana i Sandnes som heter Skjeraberget. Der ligger det en «Tyskerhålå» fra krigens dager. Det var det eneste stedet vi turte å være kjærester, og der kysset vi og holdt hender. Vi var kjærester i vel ett år, men så tok han livet sitt. Det er et traume som sitter i meg ennå, og som var veldig tøft å hente opp igjen. Ikke for å legge en demper på forestillingen, men så langt ned i mitt eget liv går jeg faktisk.

Et godt eksempel

Holdhus mener at det har vært nødvendig og se tilbake, kjenne på det vonde og samtidig se at livet tross alt har gått videre.

– Det har vært viktig fordi de samtalene han og jeg hadde, og den frykten vi kjente på den gang som 14-åringer, var så ekte. I hjertet mitt vet jeg at han var mye reddere enn det jeg var. Å være homse, og å elske en annen gutt, det gikk bare ikke an for han.

– Tror du 14-åringer frykter det samme i dag?

– Jeg tror og håper at det har blitt bedre. Kjæresten min orket det ikke, men da jeg kom ut som homse, sa jeg til meg selv og alle andre: «jeg driter i hva andre måtte mene om meg!». Det sa jeg til og med til mine egne foreldre. Det er for faen mitt liv og jeg er den jeg er, sånn er det bare. Siden har det preget hele livet mitt.

Men det måtte et tragisk selvmord til, og tapet av en kjæreste, før han fant veien ut av det forhatte skapet.

– I det øyeblikket tok jeg eierskap over livet mitt og ble et helt menneske.

– Et sånt syn på livet kan jo inspirere andre. Er det noe du tar inn over deg?

– Ja, absolutt. Jeg er artist. Med det følger det et ansvar. Jeg skal gå foran som et godt eksempel, og vise at jeg har troen på meg selv. Vise at jeg er sterk og at jeg har omsorg for andre. Det er viktig å være tydelig som menneske og artist.

Elsker Stavanger

Holdhus har opptrådt over hele landet og utenfor landets grenser.

– Men jeg elsker Stavanger! Jeg har bodd i Oslo også og regner hovedstaden som min nest-favorittby. Men noen må jo holde fortet i Stavanger. Hvis alle skeive stikker av, går den tilbake til å bli en bedehusby. Jeg tok ansvar og laget meg et hoff her.

June Kommune er når alt kommer til alt, også et produkt av Stavanger, både i vesen og framtoning.

– At hun appellerer til så mange tror jeg handler om at hun alltid er positiv, at hun er løsningsorientert, og at hun er hverdagslig harry. Hun er både inkluderende og uvitende. Hun tror at hun har løsningen på alle problemer, noe hun absolutt ikke har. Men hun forsøker likevel.

Jan Rune Holdhus har gjort utallige opptredener over hele Norge, og var en av ildsjelene bak Stand-Up Stavanger. Han ble kjent for et større publikum da han deltok i programmet Den Norske Humor på NRK i 2009, hvor han endte på en 4. plass av 1700 deltakere.

June Kommune som karakter er et lappeteppe av trekk fra mennesker Holdhus har truffet opp gjennom årene, men også fra nære familiemedlemmer.

– I fare for å virke helt schizofren, så må jeg si at June er inspirert av min egen fadder, mormoren min, engelsklæreren min på ungdomsskolen og Mildrid Moys, en tidligere karakter fra Stay-Ups, som best kan beskrives som den onde halvsøsteren til June. Mildri Moys var en smule for krass, men da jeg puttet henne i denne smeltedigelen, ble hun til June Kommune. Hvis jeg skal bli litt Lilli Bendriss, må jeg si at June Kommune egentlig er en gave fra mormor.

Klippen Øyvind

Showet med June Kommune byr altså både på latter, glede og sorgbearbeidelse.

– Og når scenelyset slukkes, hvordan er livet til Jan Rune Holdhus, da?

– Veldig bra og veldig travelt. Som frilanser lever jeg et uforutsigbart liv, men jeg har aldri hatt det så stabilt som nå. Å få June inn i livet mitt, var som å få en forfremmelse på jobben, om du forstår. Jeg føler jeg har utrettet noe og at jeg har sanket mange voksenpoeng. Det er jeg veldig stolt av.

Og når June Kommune går av scenen, er det ektemannen som får oppmerksomheten til Holdhus.

– Jeg har nettopp fått mannen min hjem fra Singapore der han har jobbet lenge. Det var jaggu på tide, så nå får jeg endelig rene klær, haha. Vi har vært sammen i 17 år og han er klippen min. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Øyvind. Han er verdens snilleste mann. Mellom oss sagt, så er han et bedre menneske enn meg.

Powered by Labrador CMS