Urix

– Et rent politisk grep

Det internasjonale friidrettsforbundets (WA) beslutning om å forby transkvinners deltakelse i kvinneklassen er basert på politikk, ikke vitenskap og forskning, sier den kanadiske transkvinnen og syklisten Kristen Worley.

– Det som skjer nå, er at de mest sårbare blir ekskludert fra idretten, mer av politiske årsaker enn basert på vitenskap og forskning, sier Kristen Worley.
Publisert

Den internasjonale friidrettspresidenten Sebastian Coe sa i forrige uke at fra 31. mars vil ikke transkvinner som har gått igjennom puberteten som mann få delta i kvinneklassen, melder Nettavisen.

Begrunnelsen er at de vil beskytte kvinnekategorien.

Ifølge Coe bygger avgjørelsen på konsultasjoner med et bredt utvalg deriblant 40 medlemsforbund og den internasjonale olympisk komiteen, IOC.

Worley som lenge har utfordret IOCs kjønnspolitikk sier til Reuter at det er et rent politisk grep.

– Dette er et rent politisk grep fra Sebastian Coe og World Athletics for å håndtere høyreorienterte spørsmål, politiske relasjoner og potensielle sponsorer som finansierer World Athletics i dag, sier syklisten.

– Det som skjer nå, er at de mest sårbare blir ekskludert fra idretten, mer av politiske årsaker enn basert på vitenskap og forskning, sier Worley til Reuters.

Ifølge Worley er beslutningen nedslående og skuffende, og vil få store konsekvenser,

– Dette får konsekvenser ikke bare på internasjonalt nivå, men får også følger for nasjonale konkurranser over hele verden.

Worley fremhever at mens noen hevder at det å gå gjennom mannlig pubertet gir transkjønnede kvinner fysiske fordeler, sier tilhengere av transpersoners deltakelse i idrett at det ikke er gjort nok forskning på om transkjønnede kvinner har noen fordel.

Syklisten mener forestillingen om at transkjønnede kvinnelige idrettsutøvere dominerer kvinneidretten er tull.

Worley får støtte fra andre transkjønnede idrettsutøvere, som mener avgjørelsen vil forsterke hatet mot transpersoner. Flere kvinnelige idrettsprofiler ønsker avgjørelsen velkommen.

I fjor gjorde Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) og Det internasjonale rugbyforbundet et lignende vedtak.

Powered by Labrador CMS