Krass i kampen

Sven Henriksen mener det er bare én måte å oppnå større åpenhet i Sápmi på, og det er å stå fram. – Mange har blitt sinte på meg, for jeg er ganske krass og sier ifra.

Publisert Sist oppdatert

Sven Henriksen (61) vokste opp i Telemark og i Malangen i Troms i en familie der det å være same var stor skam. Familien på farssiden var sjøsamer som ble fornorsket via jordfesteloven tidlig på 1900-tallet. Dette førte til at de måtte gi opp sin samiske identitet for å eie den jorda de alltid hadde eid.

– Alle samene langs kysten ble fjernet med et pennestrøk. Det er et overgrep den norske stat har gjort mot oss som ikke levde i innlandsområdene i Sápmi. Jeg har en stolthet over min etnisitet. Jeg vet at jeg kommer fra to folk, jeg føler meg privilegert og heldig, sier den anerkjente dramatikeren, skuespilleren, sangeren og samfunnsdebattanten med en av Norges mest populære blogger.

Utslåtte tenner

Som sekstenåring dro Sven Henriksen til Oslo og skjønte at han ikke var alene i verden med følelsene sine. Han sneik seg inn på homseklubb, et sted han beskriver som «et rottereir», men han fikk i det minste bekreftet at det fantes menn som følte det samme som ham.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS