SKEIV SOMMER

­Sølve Sundrehagens skeive sommer­

På Instagram kan det se ut til at trener og «Ut av skapet»-programleder Sølve Sundrehagen skal tilbringe sommeren på treningsmatta. Slapper han noen sinne av?

Publisert Sist oppdatert

Sølve Sundrehagen

Alder: 34 år

Gjør: Trener, innholdsskaper og podcast-programleder. Aktuell med podcasten «Ut av Skapet»

@solvesundrehagen på Instagram

Hei, Sølve! Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Den er tilrettelagt for både «business» og «pleasure». Jeg jobber litt, og har ryddet ukesslutten slik at jeg får langhelger gjennom hele sommeren. Perfekt for meg som liker både rutiner i hverdag og ferieliv. Så langt har jeg fått hyttetur, storbyferie, sommerfest og digge konsertopplevelser. Er typen som liker litt av alt, med lave skuldre og lite forventningspress når sola står høyt og god drikke ligger til kjøling.

Hvilken lhbtqi+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Den planleggingen kunne jeg overlatt til hvilken en som helst lhbtqi-person med solid livslyst og et snev av spontanitet. Gjerne med et hint av Leslie Jordan, siden Leslie fremstår som livets menneske med både hodet og hjertet på rett sted. Skeive folk er fine folk, så ferieplanleggeing er vi grantert helt i toppsjiktet på.

Beste sommerminne?

– Spontane ting med venner som dukker opp etter en slik «skulle vi finni på noe sammen med en flaske vin»-melding. Så mine beste sommerminner er sammen med venner. Og vin. Jeg er glad i begge.

Mine beste sommerminner er sammen med venner. Og vin. Jeg er glad i begge.

Sølve Sundrehagen

Verste sommerminne?

– Klarer ikke å komme på noe på strak arm. Havner jeg i en situasjon, eller setting som ikke funker, så går jeg bare hjem, eller finner noen andre å henge med. Livet er fint slik. Vi tilrettelegger sjøl for hvordan vi skal ha det, eller i det minste hvordan vi håndterer ting som er litt snork. Tips for å unngå kjipe sommerminner: Si «nei» om du faktisk ikke har lyst.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Det aller beste er spontanitet med et snev av planlegging kanskje? Jeg liker å vite hva jeg går til, men trenger ikke fire uker med oppladning. Har jeg lyst og tid, så legger jeg tilrette for at det blir noe av. Livet er for kort til å ikke kose seg.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Da ville jeg tatt de med på sol, bading, byliv og late bryggedager her i Tønsberg hvor jeg bor, før vi skulle trasket en fin tur over Hardangervidda fra hytte til hytte med myggspray, ullundertøy og middels måltidsopplevelser over en primus. Begge disse representerer Norge på en god måte. Muligens i omvendt rekkefølge.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

– I og med at jeg deler mye aktivtet og trening på sosiale medier, er det nok mange som tenker at jeg aldri slapper av, men sommeren for meg er nettopp det. Avslapping, og fokus på annen type helseaktivtet som bading, gåturer, sosialt påfyll med fine folk og is. Mye is. Jeg bruker sommeren til å hente overskudd til aktive og hektiske dager utover høsten. Så er det innafor å si at jeg later meg en del?

Vi er bare et valg unna mer diskriminering og mindre muligheter. Så følg med, ta de kjipe samtalene, og bruk stemmen din hele året.

Sølve Sundrehagen

Hvilken skeiv sak/hvilke skeive saker brenner du for?

– For min egen del så merker jeg nå at engasjementet mitt er solid økende i avdelingen for ting vi kan gjøre for at transpersoner får en litt diggere hverdag. Det har, som den basic hvite cis-homoen jeg er, ikke vært noe jeg har hatt godt nok innblikk i. Heldigvis har jeg fått utvide horisonten min litt og blitt kjent med mye fine mennesker som har åpnet opp hjertet sitt, så jeg lærer mye nytt om våre søstre og brødre. Også ser vi at det som skjer nedover i Europa også begynner å spire her i Norge. Homofobien og transfobien gror – så nå må vi være våkne. Vi er bare et valg unna mer diskriminering og mindre muligheter. Så følg med, ta de kjipe samtalene, og bruk stemmen din hele året. Både for din egen skyld, og de som ikke er så heldige som deg.

Pride: Er det mest party eller mest protest?

– Pride er årets viktigste protest-fest. Pride skaper møteplasser for mennesker som resten av året står mye alene, Pride løfter og viser frem både den stereotype synlige, og den mindre synlige skeive, og Pride er med på å holde oss skjerpet og ansvarlige. Og Pride er en måned i året hvor vi bare kan senke skuldrene for å nyte dager sammen med andre som trenger å slappe av med likesinnede. I år håper jeg at vi skeive er enda flinkere på å dra Pride utover hele året, så vi kan kjenne på enda større felleskap, og ha stor slagkraft året rundt. Selv om noen av oss har det megabra, så er det mange i familien vår som trenger at vi roper ut og heier frem.

Pride løfter og viser frem både den stereotype synlige, og den mindre synlige skeive, og Pride er med på å holde oss skjerpet og ansvarlige.

Sølve Sundrehagen

Hva leser du/ser du på i sommer?

– Akkurat denne uken begynte jeg å se serien «Young Royals» på Netflix. En serie om den svenske kronprinsen som går på en heftig kostskole og forelsker seg i en annen gutt. Den er sålangt både rørende, morsom og litt vond. Følelsene og opplevelsene er relaterbare for mange av oss, så den anbefales sammen med noe å tørke tårene på. Jeg ser alltid ting meg skeiv representasjon, for vi trenger så mange visninger som mulig på slike ting så vi får enda mere av det i fremtiden. Ellers hører jeg mye intervjupodkasts, gjerne engelske, for å forbrede meg til en ny sesong av «Ut av skapet».

Favorittsommerlåt?

– Groove Is In The Heart med DeeLITE.

Powered by Labrador CMS