Urix

Island kan få skeiv president

Baldur Þórhallsson leder presidentvalgkampanjen på Island, og ligger an til å bli verdens første åpent skeive statsleder.

Presidentkandidat Baldur Þórhallsson er gift med Felix Bergsson og ekteparet har to barn.
Publisert

Baldur Þórhallsson kunngjorde sitt kandidatur til presidentposten i mars. Det hadde allerede gått rykter om Þórhallssons kandidatur en stund.

Ryktene oppstod etter at det ble etablert en Facebook-gruppe som oppfordret Baldur Þórhallsson og hans ektemann, skuespilleren og mediepersonligheten Felix Bergsson, til å erklære sitt kandidatur ifølge Iceland Review. På tre uker oppnådde gruppen 18.000 medlemmer.

Ekteparet Þórhallsson og Bergsson har to barn sammen

«Vi kan ikke lenger sitte passivt og ignorere oppfordringene deres. Vi vil svare høyt og klart på deres rop og kjøre på», sa Baldur Þórhallsson på et åpent møte i Hafnarfjörður da han erklærte at han stiller som kandidat.

Det vil ikke være første gang Island har en åpent skeiv i lederposisjon. Island ble det første landet i verden med en åpent lesbisk regjeringssjef da Jóhanna Sigurdardóttir tok over statsministerstolen i februar i 2009. Da Island fikk kjønnsnøytral ekteskapslov som trådte i kraft 27. juni 2010, var statsministeren en av de første som benyttet seg av sjansen til å gifte seg med sin mangeårige partner, forfatteren Jonina Leosdottir.

Hvis Þórhallsson vinner vil han prioritere spørsmål om menneskerettigheter, ytringsfrihet, vanskeligstilte i samfunnet, samt barn og unge.

Þórhallsson er professor i statsvitenskap ved Islands universitet, og grunnlegger av Senter for studier av småstater, og har blant annet forsket på europeisk integrasjon og islandsk politikk.

Dersom han ender med å bli valgt til Islands president, noe han på nåværende tidspunkt ser ut til å lykkes med, blir han verdens første åpent skeive statsleder som er demokratisk valgt.

På de siste målingene henter Þórhallsson inn 29,5 prosent, mens hovedmotstanderen Katrín Jakobsdóttir i Venstrebevegelsen de grønne oppnådde 25,3 prosent.

Det islandske presidentvalget skjer 1. juni.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS