Pride

Studenter arrestert i Pride parade i Istanbul

En Pride parade ved universitetet Boğaziçi i Istanbul, Tyrkia, ble angrepet av opprørspoliti.

Publisert Sist oppdatert

Lhbtq+-personer i Tyrkia lever under stadig større press fra myndighetene, og i 2015 ble Istanbul Pride forbudt for første gang. Som følge av et kuppforsøk i 2016, erklærte Tyrkia unntakstilstand, som av president Erdogan ble brukt som påskudd til å forby alle lhbtq-relaterte arrangement.

Det stoppet ikke studentene ved Boğaziçi fra å arrangere sin årlige Prideparade 20. mai.

Paraden ble arrangert av universitetets skeive studentforening, BÜLGBTİA+, som ikke lenger er en offisiell studentforening. BÜLGBTİA+ ble forbudt i fjor.

Pride paraden 20. mai var en protest mot myndighetene og universitetet, men paraden med regnbueflagg og krav om toleranse og respekt ble møtt av universitetets sikkerhetspersonell og opprørspoliti.

Paraden ble omringet av opprørspoliti som formet en blokade og studentene ble arrestert en for en. Ifølge ÜniKuir, en skeiv studentorganisasjon, ble 70 studenter arrestert.

Amnesty i Tyrkia har reagert på de voldelige arrestasjonene.

«Amnesty har analysert bilder og videoopptak av hendelsen og det er bevis for at politiet var voldelig mot studentene», heter det i en uttalelse fra Amnesty i Tyrkia.

ILGA Europe har også reagert på volden.

«Vi fordømmer volden mot Boğaziçi universitetets Pride paraden. Den bryter med lhbt-studenters rett til å uttrykke seg. Vi krever at de arresterte løslates og at myndighetene etterforsker bruken av vold.»

ÜniKuir melder at de arresterte ble løslatt etter avhør.

Powered by Labrador CMS