Urix

Verdens eldste republikk får verdens første åpne homofile statsoverhode

Paolo Rondelli (58) er tidligere ambassadør og teaterregissør, og omtales som en «ivrig naturist» og lhbt+aktivist.

Paolo Rondelli (58) blir historisk som nyvalgt kapteinregent i San Marino.
Publisert

Rondelli er valgt til kapteinregent i San Marino, en tittel han deler tittelen med Oscar Mina. Han skal sitte som statsoverhode med Mina i et halv år, før San Marinos storråd utnevner nye kapteinregent.

Både Luxembourgs statsminister, Xavier Bettel, og den serbiske statsministeren, Ana Brnabić, er skeive regjeringssjefer, men Rondelli er det første åpent homofile statsoverhodet.

Rondelli under innsettelsesseremonien.

Utnevnelsen av Rondelli markerer et skifte i den lille republikkens holdning til skeive. Fram til 2004 ble homoseksuelle handlinger straffet med fengsel og likekjønnede par fikk først i 2016 juridisk anerkjennelse. Landets partnerskapslov ble vedtatt i 2018.

– San Marino var tidligere på en vei til en rettighetsrevolusjon, sier en representant fra Arcigay Rimini, en organisasjon for homofiles rettigheter i den italienske byen Rimini, nær San Marino, til The Guardian.

– Denne utviklingen, sett fra det fastkjørte Italias synspunkt, hvor et lovforslag om antihomofobisk vold ble nedstemt i senatet i fjor, er forbløffende.

San Marino ble grunnlagt i år 301, som verdens eldste republikk. Staten er dag hjem til litt under 35 000 mennesker og ligger mellom de italienske regionene Emilia-Romagna og Marche nær Adriaterhavskysten.

.

Powered by Labrador CMS