Kari Veiteberg

Går av som biskop

Kari Veiteberg varsler at 2024 blir hennes siste år som biskop i Oslo. Hun går tilbake som prest for Kirkens Bymisjon.

«Sju år er nok. Det er et hellig tall, og det er lenge nok til at man får satt spor etter seg», sier Kari Veiteberg.
Publisert Sist oppdatert

Da hun i 2017 fikk jobben som biskop i Oslo, fikk Kari Veiteberg tittelen «Gatas biskop». Hun kom rett fra jobben som prest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken i Oslo og sverget å kjempe for de marginaliserte både i og utenfor kirken.

I et intervju med Blikk i 2022 snakket Veiteberg om at hun av mange blir omtalt som en åpen og inkluderende biskop.

– Jeg kan ikke skille disse to. Jeg tror det handler veldig mye om hvem jeg er, og om oppveksten min. Jeg har aldri fått en tro tredd nedover meg. Sånn jeg leser fortellingen om Jesus så er det akkurat det kristendommen handler om: Alle mennesker er skapt i Guds bilde, sa Veiteberg til Blikk.

– Samtidig har jeg erfart og hørt at folk tolker Bibelen annerledes enn meg, særlig nå når vi ser på høyreorienterte strømninger i ulike deler av verden, preget av helt andre verdier og måter å tro på enn det jeg har. Det er skremmende. Religion blir brukt til å skape avstand mellom folk og lage trange rom, og den blir brukt til å bringe folk sammen og skaper store og åpne rom. Det er et stort rom dette religionsrommet.

Da hun sa ja til å bli nominert som biskop i Oslo, kjente hun på en sterk forpliktelse for alle de menneskene hun hadde møtt gjennom bymisjonsarbeid og reiser.

– Storfamilien min, vennene mine, jeg gjør det på vegne av alle oss. Jeg har en stemme som biskop. Den må jeg bruke til å si ifra når folk blir tråkka på.

17. desember i år blir Veitebergs siste arbeidsdag som biskop i Oslo. 18. desember starter hun sin første arbeidsdag som bymisjonsprest.

«Sju år er nok. Det er et hellig tall, og det er lenge nok til at man får satt spor etter seg. Jeg har fått gjennomført en del av de visjonene jeg har brakt inn i tjenesten, og jeg har hatt, og vil fremdeles ha, mange gode menneskemøter», sier Oslo-biskopen til Klassekampen.

 

 

Powered by Labrador CMS