SYNLIGE SKEIVE

– Jeg tar heller 1000 lange blikk på bygda om det betyr at neste gang de ser noen som er synlig skeive, så slipper de

Lotte Kosberg beskrive stilen sin som verken feminin, eller maskulin. Hun beskriver den som gender fluid og elsker at folk ikke klarer å sette henne i en spesifikk boks.

Publisert

– Jeg har alltid vært en blanding av pønk/aktivist/glitter og gay. Men nå for tida så er den nok godt over på tomboy-siden. Flere ganger har folk hatt problemer med å bestemme seg for om jeg er jente eller gutt, som for meg er totalt likegyldig siden kjønn er totalt irrelevant. Siden jeg nå har kjæreste med kid, så har jeg vel roa litt ned på pønten når vi drar på byen, forteller studenten Lotte Kosberg (31).

Hva var ditt første skeive plagg?

Jeg hatet å gå i «jenteklær», de var upraktiske og med rosa enhjørninger og ting som var helt irrelevant for meg. Jeg ville ha olabukser og t-skjorter med superhelter og dinosaurer på. Heldigvis har jeg en flott mamma, så Barbi ble byttet ut med Ninja Turtles og Action Man.

Hvorfor er det viktig å være synlig som skeiv i 2021?

Jeg synes det alltid er viktig å være den man er, og spesielt som skeiv. Mange tør ikke, eller kan ikke, komme ut av skapet og jeg tror det blir lettere om de ser andre som er «out and proud». Jeg tar heller 1000 lange blikk på bygda om det betyr at neste gang de ser noen som er synlig skeive, så slipper de.

Har du opplevd ubehageligheter på grunn av din synlige skeivhet?

Mitt første dårlige møte med hvor heteronormativt samfunnet er, var på sommerferie hos besteforeldre i Skåne. Jeg var seks år, og da hadde mamma for lengst forstått at jeg ikke ville gå i kjoler og rosa. En dag var det et arrangement for barn på torget, og da de ropte i høyttaleren at alle jentene kunne komme opp på scenen og få premie, så løp jeg sammen med en flokk i sommerkjoler og lange fletter. På scenen ble jeg bryskt bedt om å gå ned fordi jeg ikke var jente, selv om jeg insisterte på at det var jeg. Dette satte seg langt inni sjelen. Jeg husker ikke mye fra den alderen, men ble fryktelig lei meg, og det har nok formet synet mitt på hvor urettferdig og nedverdigende det er å bruke utseende og klær for å definere kjønn.

Et typisk bra dag-antrekk. En blanding av alt under regnbuen. For meg symboliserer det mange av mine forskjellige sider. Boots fra pønken, strømper og shorts fra glamrocken og t-skjorte fra min skeive side. Elsker når folk ikke klarer å sette meg i en spesifikk boks.

Når syns du at du må tone ned det skeive?

Aldri! Eller kanskje i bryllup og begravelser, der er det som oftest en hovedperson allerede.

Er det er viktig at andre skeive er synlige?

I prinsippet ja. Det er med på å vise at her er vi, vi er de vi er og vi er kommet for å bli. Vi føler oss mer hjemme i samfunnet når vi ser at vi ikke er alene og at andre har tanker, opplevelser og utfordringene vi selv har gått gjennom. Derimot skal ingen presses til å være skeiv offentlig. For mange er det vanskelig og ukomfortabelt, så da kan vi synlige heller jobbe med å lage en trygg plattform slik at flere etter hvert vil / tør.

Hva med kjendiser, er det viktig at de er synlige skeive?

Ja, uten tvil. Ikke minst i dagens samfunn hvor de har hundretusenvis av følgere og fans verden over. De treffer så mye bredere i dag, i land der det fortsatt er vanskelig å være skeiv, eller i små bygder der man kanskje føler seg alene. Jeg tror også at det er viktig for heterofile å bli minnet på at de må være gode allierte. Når deres favorittkjendis går ut og støtter skeive, så blir nok mange minnet på dette.

Hva får ingen se deg i?

BUNAD! Å slepe med seg ti kilo ull gjennom Oslos gater en varm 17. mai, dekket av is og Cava og samtidig se ut som oldemor, er ikke min stil. Og min finske forlovede kan også legge planene om undertøy fra Duo på is. Sorry, men det skjer ikke. Anteeksi kulta.

Les også:

Powered by Labrador CMS