Kunst

Utfordrer ideen om sex kun som reproduksjon

Utstillingen «Sex Ecologies» åpner 9. desember i Kunsthall Trondheim.

Stillbilde fra Anna Tjes verk «Nyum Elucubris Teaser 2» (2018).
Publisert

.

Den nye gruppeutstillingen «Sex Ecologies» utforsker kjønn, sex og seksualitet i en økologisk kontekst.

– Det er en skeiv og leken utstilling som utfordrer forståelsen av sex som utelukkende reproduktivt, sier Kaja Grefslie Waagen, assisterende kurator og kommunikasjonskoordinator ved Kunsthall Trondheim.

.

Kritikk av mennesket som sentrum

– Gjennom humoristiske og altoppslukende installasjoner, og helt nye bestillingsverk utforsker ni samtidskunstnere sexens rolle i naturen og kritiserer menneskets plassering av seg selv som naturens sentrum, sier Grefslie Waagen.

Kunstnerne som stiller ut er Margrethe Pettersen, Alberta Whittle, Anna Tje, Anne Duk Hee Jordan, Ibrahim Fazlic, Jes Fan, Jessie Kleemann, Okwui Okpokwasili & Peter Born og Pedro Neves Marques.

Sentralt i utstillingen står kritikken av at sex kun er reproduktivt. Denne idéen har blitt brukt til å legitimere en rekke lover og normer, blant annet til å kriminalisere skeiv seksualitet både før og nå.

Samtidskunstnerne har dukket ned i en rekke temaer og konsepter. Verkene tar for seg graviditet hos menn, økologisk BDSM og mikroplast, mytologi rundt Havets mor på Grønland, et interaktivt mikrobielt dansegulv og pålemarkene som knafset seg gjennom Kristoffer Colombus sitt skip som avkoloniserende agenter, for å nevne noe.

.

Kunstnere møter forskere

«Sex Ecologies» er resultatet av et toårig samarbeidsprosjekt mellom Kunsthall Trondheim og The Seed Box, et forskningsprogram i krysningspunktet med miljøhumaniora. Senter for kunst, kunnskap og samfunn, RAW Material Company i Dakar, Senegal kuraterer utstillingens offentlige program

Vanligvis møtes kunstnere i gruppeutstillinger hverandre for første gang på utstillingsåpningen. I arbeidet med «Sex Ecologies» derimot, har de ni kunstnerne jevnlig møtt hverandre i nettmøter. Her har diskutert verkene med kuratorene, hverandre og et rådgivende utvalg som har bestått av forskere fra felt som kjønnsstudier, miljøhumaniora, kommunikasjon og urfolkstudier.

Utstillingen åpner 9. desember klokken 18, og klokken 19 kan du få med deg en performance av den amerikanske kunstneren, koreografen og danseren Okwui Okpokwasili, som er blant kunstnerne de ni kunstnerne som stiller ut.

I forbindelse med utstillingen utgis også boken «Sex Ecologies» sammen med The MIT Press, med nybestilte tekster av forfattere som Astrida Neimanis og Jack Halberstam.

«Sex Ecologies» står fram til 6. mars 2022 i Kunsthall Trondheim, Kongens gate 2, Trondheim.

Powered by Labrador CMS