Kunst

Skeiv utopi i Slovenia

De norske kunstnerne Christa Barlinn Korvald og Marin Håskjold viser «Butch don’t cry» i Maribor, Slovenia.

Fra utstillingen «Butch don’t cry» på Maribor Art Gallery i Maribor, Slovenia.
Publisert Sist oppdatert

«Skal dere stille ut i Maribor? Det første som møter dere der, er en tag hvor det står kill all fags.» Det ble kunstnerne Christa Barlinn Korvald og Marin Håskjold fortalt på en guidet tur om lhbt-historie til Ljubljana i Slovenia.

Nå skal de selv stille ut i landet. Denne helga går årets ILGA-konferanse av stabelen i Slovenia arrangert av Ljubljana Pride. Samme helg åpner Christa Barlinn Korvald og Marin Håskjold sin utstilling «Butch don’t cry» som en del av en større gruppeutstilling på Maribor Art Gallery.

Etter at separatutstillingen ble vist på Heimdal Kunstforening i Trondheim denne våren, ble Håskjold og Barlinn Korvald invitert til å stille ut i Slovenia.

– I forbindelse med utstillinga har vi i samarbeid med filmskaper Io Sivertsen produsert et nytt videoverk der vi snakker med skeive i Ljubljana om utopier og drømmer for et nytt og varmere samfunn. Gjennom en uke har vi lært masse om den skeive historien i Slovenia i tillegg til gode dialoger og felles tanker om hva et bedre samfunn innebærer, sier Marin Håskjold til Blikk.

Fristed for skeive

Prosjektet spinner videre på musikkvideoen «Den lesbiske dalen» som de gjorde for bandet Sliteneliten, som handler om å drømme seg vekk til et fristed for skeive.

– Vi ville gå dypere inn i hvordan dette fristedet ser ut, sier Christa Barlinn Korvald.

– I en tid hvor det blir hardere å være skeiv i flere land og verden blir skumlere på flere fronter, søker vi ut til skeive for å høre om hva de drømmer om.

Hva er en skeiv utopi? Er det en plass hvor du kan holde partneren din sin hånd uten å være redd? Vil du kunne endre og omforme kroppen din kun gjennom tanker? Eller er det et sted hvor det er obligatorisk å være i skogen hver søndag? Det er spørsmål Håskjold og Barlinn Korvald stiller.

Resultatet har blitt et drømmende videoverk som blander bilder fra Sukkerbiten i Oslo og møter med skeive i Ljubljana.

En mulig utopi

Tittelen «And then I wouldn’t be afraid of daylight anymore» er inspirert av et intervju gjort med det queerfeministiske dj-kollektivet Ustanova som holder til i Slovenias hovedstad.

– Når vi har intervjuet skeive om hvordan en skeiv utopi ser ut, svarer veldig mange at de ønsker seg trær, naboer og delt økonomi. Vi forbinder ofte utopier med noe urealistisk og langt forbi vår egen verden, men det utopiske er kanskje ikke noe så umulig som folk tenker, sier Håskjold og Barlinn Korvald.

Utstillingen handler om å ta plass i gatene, være intime i sengene sine, og lage et samfunn basert på skeive premisser. Gjennom intervjuer, tegninger, foto, bannere og film prøver de å tegne ut og lage et kart over hva slags verdener og virkeligheter de har lyst til å leve i.

– Selv om byen Maribor blant skeive i Ljubljana har rykte på seg for å være full av homofobi, vil vi vise fram skeiv intimitet, fellesskap, drømmer og håp, sier Marin Håskjold og Christa Barlinn Korvald.

Utstillingen har blitt utstyrt med forklarende tekst om innhold og at det forekommer nakenhet.

– Vi håper det blir mindre skummelt for alle å se nakne kropper og omfavnelser med tida og mer skummelt hvor mye krig, våpen og vold barn eksponeres for daglig.Det kjennes av og til som vi lever i en tid hvor man er reddere for bilder av nakenhet enn bilder av våpen og vold. 

Utstillingen åpner i Maribor Art Gallery fredag 27. oktober og vises fram 3. januar.

 

Powered by Labrador CMS