Kultur

SKOKS åpner dørene

Skeivt kunst- og kultursenter lørdag 3. juni. På årsdagen for terrorangrepet, søndag 25. juni, åpner Pride Art utstillingen «Kampen fortsetter».

– SKOKS skal bli Norges skeive storstue, og vi håper mange vil ta turen til oss og stå sammen for et mangfoldig og rikt kulturliv, sier Marius Hofseth, styreleder i Skeivt kunst- og kultursenter.
Publisert

Skeivt kunst- og kultursenter (SKOKS) i Sofienberg kirke skal bli et inkluderende og raust sted der alle kan føle seg hjemme, ifølge stiftelsen.

– Vi skal bli et levende hus og en trygg møteplass for alle skeive, med et bredt mangfold av kunst og kultur i sentrum, og etter hvert et nasjonalt kompetansesenter, sier styreleder Marius Hofseth.

SKOKS har vært et kulturhus uten fast adresse i mange år, men i april i år kom nyheten om at senteret flytter inn i Sofienberg kirke. Veien til fast adresse har vært lang. I 2019 startet prosjekteringen av kulturhuset for alvor, på initiativ fra Pride Art. Etter grundige høringer med alle de skeive organisasjonene, ble stiftelsen SKOKS opprettet i 2021.

Lang og ujevn vei

I april fikk styreleder Marius Hofseth overlevert nøkkelen til Sofienberg kirke av Kirkeverge i Oslo, Kjetil Haga.

Hele 2022 var et pilotår for SKOKS, som sammen med 13 andre skeive organisasjoner arrangerte utstillingen «Grenseløs» på Interkulturelt museum, og ga Pride Art oppgaven med å lage prøveprosjekter som kunstfestivalen «Wunderkammer» i Oslo, utstillingen «Queer Spirit» på Stiklestad og åtte andre utstillinger over hele landet.

– Etter terrorangrepet i juni i fjor som rammet den skeive befolkningen hardt, er behovet for trygge møteplasser enda større. Skeive er skeive hele året. Derfor er åpningen av et permanent skeivt kulturhus så viktig. Veien har vært lang og ujevn, men endelig er vi hjemme, sier Marius Hofseth.

Lørdag 3. juni klokka 15 inviteres alle skeive, allierte og interesserte til offisiell åpning av SKOKS, og ifølge arrangørene skal publikum få gå på oppdagelsesferd og utforske hva som «gjemmer seg» i den skeive kirkens mange rom.

Her vil besøkende finne kunstnere i arbeid med nye verk, musikere som øver sammen, forfattere som lager stunt-utgivelser, forlag som selger bøker, og kulturarrangører som avholder egne arrangementer på «innsiden» av arrangementet.

– Besøkende vil selv få mulighet til å engasjere seg i utformingen av SKOKS framover. Vi er på utkikk etter både samarbeidspartnere og ildsjeler som vil bli med oss på veien videre, sier styrelederen.

Kampen fortsetter

Den offisielle åpningsutstillingen skjer søndag 25. juni, på årsdagen for terrorangrepet. Da åpner Pride Art utstillingen «Kampen fortsetter», hvor skeive kunstnere viser sine følelser og reaksjoner på det som skjedde gjennom kunstverk i mange former.

– Vi vil være en inkubator for kreative, skeive folk i alle aldre, ha kunstverksted, litteraturdager, konserter og performancer. Vi er skeive hele året, og endelig har vi et samlingssted, sier Frederick Nathanael, kunstnerisk leder i Pride Art og initiativtaker til SKOKS.

Powered by Labrador CMS