«Jeg er hvit og passerte derfor som svensk. Hadde jeg vært mørk i huden, hadde virkeligheten
 min sett annerledes ut». 
Silvana Imam
«Jeg er hvit og passerte derfor som svensk. Hadde jeg vært mørk i huden, hadde virkeligheten min sett annerledes ut». Silvana Imam

Silvana til Norge

I februar slapp Silvana Imam sitt nye album «Helig Moder», og i mars rapper hun i Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Les også

«Let’s go lesbos!» rapper Silvana Imam (32) og inspirerer en ny lhbt-generasjon når hun attpåtil truer med å «göra din mamma gay». Imam på scenen er en manifestasjon av kraft, feminisme, pride og hardtslående tekster. Det er et engasjerende sinne som slippes løs.

På få år er hun blitt en av Skandinavias største rapartister. Hun debuterte med albumet «Rekviem» i 2013 og fulgte opp med «Naturkraft» i 2016. Nå er henne nye album «Helig Moder» ute.

Imam er beintøff feminist og åpent lesbisk, og hennes politiske og kompromissløse tekster har gjort henne til en markant stemme både på og utenfor scenen.

Hun er fortsatt aktuell med den kritikerroste musikkdokumentaren «Silvana – Väck mig när ni vaknat», der vi følger artisten på nært hold fra tida som gryende artist til ikon, og gjennom både fremgang og motgang.

Jeg sier selv at jeg fikk prisen årets homo. Jeg er ikke bi, og jeg kan heller ikke representere transpersoner.

Silvana Imam

Årets homo

For noen år siden ble hun kåret til årets homo/bi/trans på den årlige QX Gaygala.

«Jeg sier selv at jeg fikk prisen årets homo. Jeg er ikke bi, og jeg kan heller ikke representere transpersoner. De burde dele den prisen opp i flere kategorier. Men det er folk som har stemt meg framsom årets homo, og jeg blir varm om hjertet av det», sa hun da Blikk intervjuet henne for fire år siden.

I takketalen på QX Gaygala benyttet hun anledningen til å snakke om rasismen i Sverige, og slo fast at antirasismen er en del av lhbt- kampen.

«Det er ikke en lek for meg. Min mamma er fra Litauen og pappa er fra Syria, og jeg snakker tre språk når jeg er hjemme; svensk, arabisk og litauisk.»

Hun kom til Sverige som fireåring, og familien bosatte seg i en forstad utenfor Stockholm.

«Jeg er hvit og passerte derfor som svensk. Hadde jeg vært mørk i huden, hadde virkeligheten min sett annerledes ut».

«Takk Gud jeg er homo!»

At hun var lesbisk var like vanskelig å plassere fordi ingen snakket om lhbt-tema da hun vokste opp. «Jeg ble ertet på skolen fordi jeg hadde kort hår, og ble spurt om jeg var gutt eller jente. Det var ingen som pratet om lhbt, verken på skolen eller i nærmiljøet, så jeg vokste opp med en idé om at jeg var annerledes. Men selv om jeg vil være med på å normalisere lhbt, så er det ikke bare mitt ansvar – det er alles ansvar».

Nå vet «alle» hvor hun står – og at det betydde noe da hun på P3 Guld i 2014 framførte låta «För Evigt» og rappet «Beatrice jag dör for dig».

«Det er ingen som noen gang tidligere har stått på scenen under P3 Guld og skreket «Takk Gud jeg er homo». Det behøves! Spesielt fordi lhbtq-personer ofte presenteres med lidelseshistorier. Da er det viktig at jeg kommer ut og skriker at jeg er homo».

Enn så lenge står Silvana Imam kjæresten Beatrice Eli ensomme i posisjonen som lesbisk artistpar-forbilder i Norden.

«Men det er ok. Vi kjører på som vi vil», sa Silvana Imam til Blikk om sitt livs store kjærlighet.

Silvana Imam, fre 15. mars, Tou Scene, Kvitsøygata 25, Stavanger. Lør 16.: USF Verftet, Georgernes Verft 12, Bergen. Tor 21.: Rockefeller, Mariboes gt. Oslo. Fre 22.: Samfundet, Elgeseter Gate 1, Trondheim.

Mer info: Silvanaimam.com

Powered by Labrador CMS