Urix

Vil beskytte retten til likekjønnet ekteskap fra omgjøring i Høyesterett

Representantenes hus i Washington DC vil anerkjenne retten til likekjønnet ekteskap på føderalt nivå. Lovforslaget som nå sendes videre til Senatet, ble støttet av både demokrater og republikanere.

Jim Obergefell ledet rettssaken som resulterte i at Høyesterett ga likekjønnede over hele USA retten til å gifte seg. Nå frykter flere politikere at denne retten kan reverseres av landets Høyesterett.
Publisert Sist oppdatert

Amerikanske politikere fra begge fløyer uttrykker nå bekymring over at landets nåværende konservative Høyesterett kan reversere skeive rettigheter. De frykter Høyesterett vil gjøre det samme med ekteskapet, som med abortloven.

Lovforslaget «Respekt for ekteskapet» ble vedtatt i Representantenes hus i Washington DC tirsdag 19. juli. Loven lovfester likekjønnet ekteskap over hele USA.

Dette er et direkte svar til høyesterettsdommer Clarence Thomas, som i abortkjennelsen tok til orde for at likekjønnet ekteskap også burde revurderes.

«Mens radikale høyesterettsdommere og høyreorienterte politikere fortsetter sitt angrep på våre grunnleggende rettigheter, mener demokratene at regjeringen ikke hører hjemme mellom deg og personen du elsker», sier flertallsleder Nancy Pelosi.

Vil oppheve ekteskapslov for å vedta en ny

Likekjønnet ekteskap ble i USA innført i 2015, da høyesterettsavgjørelsen i saken «Obergefell v. Hodges» etablerte likekjønnet ekteskap som en rettighet under det 14. tillegget i landets grunnlov.

Lovgivningen som ble vedtatt på tirsdag vil oppheve ekteskapsloven fra 1996, som definerer ekteskapet som en forening mellom en mann og en kvinne. Ekteskapsloven ser fremdeles slik ut på papiret, men har gjentatte ganger blitt slått ned på i landets rettssaler.

«Respekt for ektekapet»-loven vil gi mandat til at den føderale regjeringen kan anerkjenne et likekjønnet ekteskap inngått i én stat, som som gyldig i hele landet. Dette vil beskytte likekjønnede ekteskap i de rundt 30 delstatene som fremdeles tiden forbyr dem, dersom domstolen skulle velte «Obergefell v. Hodges».

Demokratene har flertall i Representantenes hus, men hadde selv ikke nok stemmer til å vedta lovforslaget på egenhånd. Det gikk imidlertid igjennom, da 47 republikanere sluttet seg til forslaget. Mer enn tre fjerdedeler av det republikanske partiet gikk imot forslaget, som ble vedtatt med 267 mot 157 stemmer.

Det er fremdeles usikkert om loven går igjennom Senatet, der det trenger støtte fra minst 10 republikanske senatorer.

Powered by Labrador CMS