Skeiv sommer 

- Måkeskrik og bølgeskvulp

Sommeren er best på sjøen mener friluftsentusiasten Lilith Staalesen, som nyter skjærgårdsturer, dykking og campingliv.

Bading på Huk og lesing av forfatter pseudonymet Chuck Tingle satiriske surrealistiske skeive erotikk står på menyen. - «Scary stories to tingle your lesbian butt» er favoritten forteller Lilith Staalesen til Blikk.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. Dagens sommergjest er sexarbeider- og transaktivist og feminist Lilith Staalesen.

Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Litt jobb, som er livet for en aktivist, og mye bading og sol på Huk eller Sognsvann. Pride var fantastisk selv om jeg var der på jobb. Det blir nok Arendalsuka også - jeg skal campe i skogen den uka så det gleder jeg meg masse til.

Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Christine Jentoft virker som en som både er flink til å planlegge og er glad i friluftsliv, så jeg hadde definitivt takket ja til å bli med henne på ferie et sted.

Beste sommerminne?

– Våkne opp i en båt fortøyd til en øy i fjorden på Sørlandet, måkeskrik, bølgeskvulp, lukt av fjæra og en ung gutt som kjører en liten ribb til folk som ligger fortøyd, og selger ferske rundstykker og dagens aviser. Ellers har jeg mange sånne små minner av å våkne til morgensola ute i naturen med en kopp kaffe, og jeg planlegger definitivt å lage flere.

Verste sommerminne?

– Sommeren 2019 skulle jeg egentlig hatt kjønnsbekreftende operasjon, men fem minutter før operasjonen skulle starte ble jeg fortalt at fordi jeg var sexarbeider måtte sjefskirurgen se en negativ SOI test før de kunne operere. Operasjonen ble utsatt i seks måneder, alt jeg hadde planlagt var bortkastet og måtte planlegges på nytt, og jeg lærte å ikke ha tillitt til helsevesenet i Norge, særlig ikke på Rikshospitalet.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Både og. Jeg liker å planlegge så man kan kose seg på turen i stedet for å rydde opp i problemer som oppstår. Jeg har også tatt spontane turer fra Kristiansand til Trondheim uten å tenke så mye på det. Men i dag liker jeg nok bedre å ha en klar plan for turen.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Jeg ville tatt dem med til skjærgården og kokt Kuringer - strandskjell, eller kanskje tatt en gåtur gjennom Oslo og gitt en kort gjenfortelling av «Albertine». Jeg ville nok prøvd å unngå badestedene innenfor bygrensen i Oslo, for de er skikkelig upraktiske og jeg tror ikke noe på at vannet der er rent.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

– Folk blir alltid overrasket å høre at jeg dykker. Jeg antar dykking har et rykte på seg å være dyrt og farlig, og det stemmer til en viss grad. Men de blir nok mer overrasket over å høre at jeg også dykker på vinteren.

Hvilke skeive saker brenner du for?

– Sexarbeideres rettigheter, og et behandlingstilbud for transpersoner som faktisk respekterer pasientene.

Hva leser du i og ser du på i sommer?

– Nå ble jeg nylig ferdig med «Ringenes Herre», så da kaster jeg meg nok over en av bøkene til Chuck Tingle - favoritten min er «Scary stories to tingle your lesbian butt», eller en av bøkene fra Warcraft universet.

 – Favorittsommerlåt?

– Hører ikke mye på musikk, så sommerlåter vet jeg lite om, men jeg har fra tid til annen «Bade Naken» av Plumbo på spillelista.

Powered by Labrador CMS