Skeivt kulturår

NMH på skrå

Norges musikkhøgskole markerer Skeivt kulturår med festival.

Anne Lorentzen.
Publisert Sist oppdatert

Musikkhøgskolen markerer Skeivt kulturår, og uka har fått navnet NMH på skrå, en festival som setter varme, toleranse, mangfold, medmenneskelighet og frihet på dagsorden, og foregår på Musikkhøgskolen fram til 4. november. Uka byr på konserter, panelsamtaler og sosiale arrangement. Konsertene vil representere et spekter av sjangere, komponister og utøvere, som på hver sin måte og sammen speiler ukas tematikk.

Fredag 4. november inviterer Musikkhøgskolen til åpning av Lorentzens hjørne – et eget hjørne for mangfold på biblioteket på skolen.

Lorentzens hjørne er en utstilling og samling som baserer seg på bøker fra den avdøde kjønnsforskeren og musikeren Anne Lorentzens private bibliotek. Annes partner, Kari Klanderud, donerte etter Annes død over en meter bøker til artist Lisa Dillan, med tanke om at de skulle få fortsatt liv og inspirere.

– Slike bøker er ikke for én å eie å ha, Annes arbeid og vesen var mangfold i praksis og har betydd en hel del for den kjønns- og mangfoldsdebatten vi endelig ser resultater av i musikklivet i dag. På biblioteket får de nå sin rettmessige plass i tråd med både Karis ønske, og ikke minst Anne Lorentzens vesen, viktige arbeid og forskningsintensjon, sier Lisa Dillan.

Anne Helene Lorentzen (1963-2013) var komponist, tekstforfatter, musiker, sanger og kjønnsforsker. Gjennom hele karrieren vekslet hun mellom artistlivet og akademia, og hun forsket, skrev, formidlet og debatterte omkring temaet musikk og kjønn.

Med sitt nybrottsarbeid og mot, satte Lorentzens kjønnsroller og mangfold på agendaen for musikklivet i Norge, i en tid hvor få andre våget. Hennes arbeider flyttet viktige grenser og satte på mange måter «eneren i takta» for denne forskningen på norsk jord. Lorentzen samarbeidet også med Astrid Kvalbein og andre, som senere har tatt tematikken videre.

Anne Lorentzens boksamling legger grunnlaget for en ny samling i biblioteket på Musikkhøgskolen. Under kategorien Lorentzens hjørne vil studentene finne bøker som berører mangfold, kjønn og makt.

Info: NMH på skrå

Powered by Labrador CMS