Skeiv sommer

– Jeg er både glad og litt forbanna over alle de skeive folka som plutselig skal engasjere seg

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står transaktivist og samfunnsdebattant Luca Dalen Espseth for tur.

Luca sender Blikk et bilde fra Jublijana, der han ventet på toget videre til Italia.
Publisert Sist oppdatert

– Hei, Luca! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Det går helt ok. Jeg synes det er vondt å se hvor mange rundt meg som sliter uten å få hjelp. Jeg blir forbanna av å lese kommentarfelt som er fulle av rasisme og bagatellisering av det volden skeive blir utsatt for. Så er jeg både glad og litt forbanna over alle de skeive folka som plutselig skal engasjere seg. Ja, det er bra, men hvor har dere vært?

– I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

– Jeg så Sliteneliten på Pride Square før skytingen den 25. juni. Det var nydelig og jeg håper det vi nå ser er begynnelsen på en mer politisk skeiv organisering som er tydelig interseksjonell. Det er også sant at jordkloden koker og at det er liten vits i å få bedre rettigheter om vi ikke overlever denne klimakatastrofen. Alle må tenke på klimaet hele tiden, eller er vi fortapt.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– Ingen egentlig. Jeg har stort sett hørt på variasjoner av «calming sounds» for å stenge ute lyden av mennesker og maskiner. Jeg er på togtur med adhd og trenger ro i hjernen.

Luca opplyser ikke om hvilke avslappende lyder han foretrekker, så redaksjonen tar en råsjans på at han er en tropisk regn-type.

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– Ble ferdig med «Heroin chick» i går. Vet ikke helt hva som blir den neste boka. Burde lese noe om trans, er bare litt lei :)

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– For meg er det å skaffe transfolk tilgang på den behandlingen vi trenger. Ut over det mener jeg at alle skeive sine rettigheter og muligheter er like viktige. Det er ikke sånn at noen av oss klarer seg uten å leve et fullverdig liv. Ingen er fri før alle faktisk er fri.

Powered by Labrador CMS