Meninger

«Regnbuepolitikk er viktig hele året, ikke bare på Pride»

«Inkluderende politikk er ikke en kake. Det blir ikke mindre rettigheter til de som allerede har om andre også får», skriver Camilla Bjørnbakken Langen, leder for De Grønne Glitrende – MDGs regnbuenettverk.

Fra Oslo Pride-paraden 2017.
Publisert Sist oppdatert

Nå er det pridemåned, med Pride mange steder i landet. Akkurat nå viser de politiske partiene stort fokus på regnbuemangfold. Går du bort og snakker med dem, merker du at noen av partiene er mer opptatt av, og kan mere om, regnbuepolitikk enn andre.

De fleste er nå mest opptatt av å kapre skeive velgere, heller enn å lytte til dem. Det ser du på hva de gjør resten av året. 

 ILGA sin rangering over LHBTIQ vennligheten blant europeiske land raste Norge i år ned fra 4. til 9. plass. Dette er hele 5 plasser dårligere enn året før. Vi blir med andre ord forbigått av en rekke andre land. Derfor er det viktig at vi som er opptatt av regnbuepolitikk stiller krav til politikerne vi vil stemme på!

Ingen negative konsekvenser

Hvilke partier fremmer regnbuepolitikk på Stortinget, og hva stemmer de, når forslag som fremmer mangfold blir foreslått? Å innføre en tredje kjønnskategori har blitt fremmet flere ganger på stortinget. Det er ennå ikke flertall for dette, men vi er ikke så langt unna.

Hvilke partier fremmer regnbuepolitikk på Stortinget, og hva stemmer de, når forslag som fremmer mangfold blir foreslått? spør Camilla Bjørnbakken Langen.

Det ville betydd enormt mye for ikke-binære, som ofte ikke opplever å være entydig mann eller kvinne. En innføring av en tredje kjønnskategori ville gjort at ikke-binære ville blitt anerkjent juridisk for hvem de er.

Det betyr veldig mye for et menneske å bli sett som den de er, og det har få om ingen negative konsekvenser for andre å anerkjenne dem. Dette er et eksempel på realpolitikk som betyr noe.

Hvem stemte for, og hvem stemte mot? 

Inkluderende politikk er ikke kake. Det blir ikke mindre rettigheter til de som allerede har om andre også får. Tvert imot er mangfoldspolitikk et gode for alle. Alle kan kjenne seg friere til å holde fast ved noen normer, kanskje kvitte seg med andre, og være en mest mulig ekte utgave av seg selv.

Barn må også gis muligheten til å være seg selv. Mangfold og inkludering må være en del av oppveksten, fra tidlig alder, slik at de nye unge generasjonene vokser opp enda mer inkluderende og trygge. Barn blir ikke skeive av å lære om mangfold. Barn blir tryggere til å være seg selv. For å ta informerte gode valg, trenger en informasjon.

Vi som nasjon og menneskeheten kan ikke bevege oss bakover. Frihet til å kunne være seg selv er en rettighet vi må forsvare for alle, for alltid!

Powered by Labrador CMS