Meninger

«Det handler ikke om retten til å elske, men retten til å leve»

«I nesten ett år fikk det henge der, i toppen av flaggstanga, mens det vaiet stolt i vinden. Regnbueflagget, som representerer kjærlighet og likeverd», skriver May-Tove Pryneid i Målselv Rødt.

Publisert Sist oppdatert

Vi lærer våre unge noen grunnprinsipper tidlig; du skal ikke stjele, lyve, slå og erte andre. Mange av disse glemmer både voksne og barn, og de unge skal i sin naturlige utvikling teste disse. Rampestreker, skøyerstreker, russestreker, alle har vi gjort det og det aller meste er lett å tilgi og ofte uproblematisk. Denne gangen også lett å tilgi, når noen kom i ly av natten og tok den flagget som hadde vaiet så stolt. Men er det uproblematisk?

Fram til 21 april 1972 var seksuell omgang mellom menn straffbart i Norge.

I rapporten "State sponsored homophobia” fra ILGA 2020, listes 68 land opp, hvor det er kriminelt å være homofil. I 7 land er det dødsstraff.

2021 har en dyster rekord, 375 transpersoner ble drept globalt.

25. juni 2022, angrepet det skeive miljøet i Norge angrepet. To personer mistet livet og 23 personer ble skadet.

Regnbueflagget, det som representerer kjærlighet, representerer også sorg, tap, frykt og kampen for livet.

Over hele verden kjemper homofile og transpersoner for like rettigheter, trygghet, likeverd, retten til å leve og retten til å elske.

Vi ser et hat som ulmer, land som strammer inn straffer og som vil gjeninnføre dødsstraff. Vi ser at flere stater i USA vil forby dragshow, for å «verne» barn.

Hatet det ulmer, i stillhet, i et blikk, i et ord, med våpen og med loven med hånden.

Lhbtq-samfunnet er under angrep, derfor skal vi reagerer når et flagg forsvinner i natten.

Derfor skal vi ha samtalen, om flagget, om pride og om kampen!

Snart er vi inne i Pride-måneden juni, og det er snart ett år siden angrepet i Oslo, det er viktigere enn noen gang at vi snakker om det og står sammen i solidaritet. For kampen har og fortsetter å ta liv.

For det handler ikke om retten til å elske, men retten til å leve.

Så var det ikke helt uproblematisk denne rampestreken, men den startet samtalen.

Flagget fant veien hjem igjen, for gode og trygge voksne tok affære, og de unge lyttet og fulgte opp. Ved å reagere og ta ansvar, deltar vi i kampen.

Jeg skal følge i deres eksempel, jeg skal starte samtalen og går nå til innkjøp av litt Pride merch til de som vil gjøre seg klar for å markere Pride. Og jeg vil oppfordre alle i næringslivet og alle privatpersoner om å gå til innkjøp av flagget og la det vaie stolt i vinden over hele vår langstrakte kommune.

Powered by Labrador CMS