Meninger

– På tide å rope varsko om angrep på transpersoner i USA

– Frontlinjene i kulturkrigen i USA har endret seg. Nå er transpersoner fanget i kryssilden. Bokstavelig talt, skriver Carl Fredrik Schou Straumsheim.

Publisert Sist oppdatert

Det er lørdag kveld i Moore County, et lite fylke midt i den amerikanske delstaten South Carolina. Det lokale teatret Sunrise Theater inviterer til dragshow.

Så går strømmen. To transformatorstasjoner har blitt sabotert. En høyreekstrem anti-transaktivist skriver på Facebook: «Strømmen har gått i Moore County, og jeg vet hvorfor». FBI kobles inn.

Det som skjedde i Moore County forrige helg er enda et faretegn på at organiserte angrep på transpersoner i USA trappes opp.

Angrepene kommer fra alle kanter. Det er lovforslag som kriminaliserer kjønnsbekreftende behandling, utestenger transkvinner fra sport, skifterom og toaletter, og forbyr læreplaner som inneholder skeive temaer. Så langt i år har det kommet minst 155 slike lovforslag. I 2018 var tallet 19.

Det er forsøk på å fjerne informasjon om transpersoner fra samfunnet, som byen i delstaten Michigan som kuttet budsjettstøtten til et bibliotek fordi det blant annet låner ut «Gender Queer», en grafisk roman om kjønnsidentitet. «Gender Queer» var den mest bannlyste 2021 boken i USA i 2021. Også bok to og tre på listen handlet om skeive temaer.

Og det er vold. I 2021 ble minst 57 trans- og ikke-binære personer drept i USA. Det er det høyeste tallet noensinne. Natt til transminnedagen 20. november, tok en mann seg inn på en skeiv nattklubb i delstaten Colorado, der en dragartist feiret bursdag. Fem personer ble skutt og drept.

Frontlinjene i kulturkrigen endrer seg

Det er omvalg til senatet i delstaten Georgia. Meningsmålingene spår et jevnt resultat.

Republikaneren Herschel Walker har mange våpen å velge mellom i valgkampen: skyhøy prisstigning, en historisk upopulær president. I stedet gjør Walker anti-transpolitikk til et av hans hovedbudskap på oppløpssiden.

Kun dager før valget, stiller han opp i en reklamefilm sammen med en svømmer som kom på delt femteplass med en transkvinne.

Reklamefilmen forteller videre at Walkers demokratiske motstander stemte for å "la biologiske menn delta i kvinnesport på collegenivå", og at han er "redd for å støtte kvinnelige idrettsutøvere".

«Det er urettferdig og feil», sier Walker.

Det som ikke nevnes, er at Gaines og transkvinnen ble slått av fire cis-kvinner.

Hvorfor fokuserer republikanske kandidater som Walker på anti-transpolitikk?

For rundt 20 år siden mobiliserte høyresiden evangeliske velgere med folkeavstemninger om forbud mot likekjønnet ekteskap. Etter flere seire for skeive i høyesteretten på 2010-tallet, er debatten så godt som lagt på is. I november stemte et bredt flertall i kongressen - republikanere og demokrater - for å beskytte retten til likekjønnet ekteskap på føderalt nivå.

Frontlinjene i kulturkrigen i USA har endret seg. Nå er transpersoner fanget i kryssilden. Bokstavelig talt.

Anti-transpolitikk blir mainstream

Når anti-transpolitikk blir mainstream blant republikanere, går høyreekstreme enda lenger.

Ordet som går igjen på sosiale medier er "grooming". Blant konspirasjonsteoretikere, er transrettigheter et skalkeskjul for barnemishandling og kjønnslemlestelse. Alle fra helsepersonell til dragartister hetses og henges ut.

Situasjonen minner om 2016, da det florerte konspirasjonsteorier om at Hillary Clinton og det demokratiske valgkampapparatet skjulte en verdensomspennende pedofiliring. Det førte til at en mann med våpen brast inn i en pizzasjappe i Washington, DC, for å redde barn som visstnok var fanget i kjelleren.

I Moore County leter politiet fremdeles etter de som står bak angrepet på transformatorstasjonene.

Dragshowet kunne uansett ikke stoppes, da de frammøtte lyste opp kvelden med mobilene sine. Men sabotasjen fikk store konsekvenser for samfunnet, da titusener gikk flere dager uten strøm og skoler måtte holde stengt.

Når transpersoner blir synligere i samfunnet og krever sine rettigheter, må vi dessverre stålsette oss for at flere slike angrep kan komme.

Powered by Labrador CMS