Skeiv Sommer 

- Har tro på at vi en dag kommer i mål

– Jeg brenner for at alle skeive skal kunne leve gode liv, men hjertesaken min er transpersoners rettigheter, særlig når det gjelder kjønnsbekreftende behandlingstilbud, sier Miriam Aurora Hammeren Pedersen.

- Jeg skal koble meg av alt som heter politikk og samfunnsdebatt, og bare slappe av og lade opp, sier Miriam Aurora Hammeren Pedersen.
Publisert Sist oppdatert

 

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står FRIs rådgiver, forfatter og poet, Miriam Aurora Hammeren Pedersen, for tur. 

Hvordan ser sommeren din ut i år? 

– Den ser veldig fin ut, og jeg gleder meg veldig til å ta ferie! Jeg skal koble meg av alt som heter politikk og samfunnsdebatt, og bare slappe av og lade opp. Først reiser jeg et par uker til Spania med familien, og så skal jeg være i Oslo og ta det helt med ro, møte venner, drikke kaffe, spise is og nyte livet sammen med pus. 

– Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor? 

– Det spørsmålet tror jeg ikke jeg klarer å svare godt på. Men det må nok være noen som kjenner meg veldig godt, noen i den nærmeste vennekretsen. 

– Beste sommerminne? 

– Det er vanskelig å si, for det er så mange gode minner. Men det må kanskje være da jeg var liten og lærte meg å svømme i havet for første gang. Jeg elsker å være i vann, og bader og dykker når jeg kan. 

– Verste sommerminne? 

– Det står litt jevnt mellom terrorangrepene 22. juli 2011 og 25. juni 2022. Begge gangene kjente jeg folk som var direkte berørt. Men det var noe spesielt med det som skjedde i fjor, fordi det kom så tett på meg personlig. Å våkne til en melding med spørsmål om man var trygg. Og stemningen i det skeive miljøet i dagene etterpå, da alt var kaotisk og sorgtungt og man gikk rundt og var redd og bekymret både på egne og andres vegne. 

– Liker du spontane turer eller er du en planlegger? 

– Litt begge deler. Det er veldig viktig for meg å avklare forventninger med dem jeg er sammen med, men når det først er gjort, så kan jeg være spontan. Og jeg liker godt å gjøre spontane ting på egen hånd. 

– Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge?

– Jeg ville prøvd å vise frem en kombinasjon av byliv og natur. Når jeg har hatt gjester på besøk fra utlandet tidligere har vi gjerne vært en stund i Oslo, og så kjørt roadtrip nordover forbi Mjøsa og gjennom Gudbrandsdalen til Sunnmøre for å se noe av bredden i det norsk natur har å by på. Introduksjoner for familie og gode venner - både skeive og streite - er selvfølgelig et must. 

– Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren? 

– Vel, jeg er en person som foretrekker å sitte i skyggen. Det tror jeg kan være overraskende, for mange liker jo å sitte midt i sola. Selv liker jeg best å være på et skyggefullt sted og nyte sola på avstand. 

– Hvilke skeive saker brenner du for? 

– Jeg brenner for at alle skeive skal kunne leve gode liv, men hjertesaken min er transpersoners rettigheter, særlig når det gjelder kjønnsbekreftende behandlingstilbud. Det er kanskje ikke så rart, i og med at det er en sak som angår meg direkte, i tillegg til mange jeg kjenner og er glad i. Vi opplever mye motstand, men jeg har tro på at vi en dag kommer i mål.

– Hva leser du og ser på i sommer?

– Akkurat nå ser jeg «Sex Education» om igjen, og jeg planlegger å begynne å lese «Imperiet» av Steven Saylor, en historisk roman fra antikkens Roma. 

– Favorittsommerlåt?

– Hva som helst med The Dubliners. De er alltid på høyttaleren når jeg kjører lange roadtrips med bil, og det er en veldig sommerlig aktivitet for meg.

 

Powered by Labrador CMS