Mobbing

«Jeg opplevde grov trakassering og mobbing»

Maria Åmås (29) hevder at hun ble utsatt for mobbing over flere år på arbeidsplassen til sjøs fordi hun er trans.

Båten på bildet har ingenting med denne saken å gjøre.
Båten på bildet har ingenting med denne saken å gjøre.
Publisert

I 2015 ble drømmen oppfylt da Maria Åmås fikk seg fast jobb på en servicebåt. Men etter at hun startet på hormonbehandling i 2016, ble livet på båten endret.

«Jeg opplevde grov trakassering og mobbing. Blant annet ved at de lagde sanger om meg», sier Maria Åmås til NRK.

Norsk Sjømannsforbund mener at det er den verste trakasseringssaken de har vært borti, og sammen med Åmås har de meldt inn rederiet til Diskrimineringsnemnda.

Åmås mener det er at hun er trans som er årsaken til at stemningen på servicebåten ble snudd på hodet. Det var da kommentarene, utfrysing og sangen oppsto.

«Jeg prøvde flere ganger å si ifra. Det var horribelt for meg. Det ene var at jeg ikke ville at alle rundt meg skulle vite at jeg var trans, og jeg ville heller ikke at alle skulle vite hva mitt gamle navn var. Det tok de opp på nytt og nytt», hevder Åmås.

I klagen sendt til Diskrimineringsnemnda er sangen som skal ha blitt sunget lagt ved.

Utdrag fra sangteksten:«Jeg kjenner til en snodig kar som ter seg som en berte, som sier han er hvit i hud, men ellers gul i hjerte (...) Å besøke Tokyo, hvor han blir rævkjørt av DiCaprio.»

Terje Hernes Pettersen, som er advokat i Norsk Sjømannsforbund, sier til NRK at dette er den verste trakasseringssaken de har fått.

«Maria har hatt et arbeidsmiljø som har vært helseskadelig. Hun ble psykisk syk av det hun opplevde, og det skal ikke skje.»

Mannskapet som jobbet med Maria Åmås fra 2016 til 2020 har gitt en felles kommentar til NRK.

«Mannskapet som jobbet sammen med Maria i tidsperioden som er nevnt kjenner seg ikke igjen i påstandene. Vi har stor respekt for det valget Maria tok tilbake i 2016, og vi opplever at den respekten var tydelig og viktig i samholdet og kulturen.»

 

 

 

Powered by Labrador CMS