Skeiv sommer

– Skal bjeffe som en illsint idiot mot all pridekritikk fremover

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står programleder og journalist Morten Hegseth for tur.

Publisert

– Hei, Morten! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Akkurat nå er jeg på hytta på Larkollen og har marinert meg i egen familie, vin, grillmat og ni timer søvn per natt i snart to uker, så jeg skal ikke klage. Men jeg grein som en foss og var helt sønderknust da angrepet på London og Per på hjørnet skjedde. Jeg har derimot vært så heldig at jeg har fått prate og grine om det med venner og i flere kanaler, og det har på mange måter hjulpet meg personlig. Som mitt mantra i podcasten «Det som ikke dreper deg» er: Det som ikke dreper deg gjør deg ikke sterkere, men det hjelper å prate om det. Jeg har snakket med mange som var der da det skjedde i ettertid, og inntrykket mitt er at de som var der har et sterkt behov for å prate og dele erfaringer med de som opplevde det samme. Så tiden er overmoden for en lukka Facebook-side eller et arrangement hvor de som var der kan dele tanker og erfaringer, om de vil det.

Det skal også sies har jeg gått fra å være lei meg til igjen å bli rasende og kampklar. Jeg svarer på alt av homohat i kommentarfelt og skal bjeffe som en illsint idiot mot all pridekritikk fremover. Vi skeive og pride er ingen hellig ku som nå er beskytta mot kritikk, men måten hatet og kritikken det kommuniseres på - og omfanget - gjør meg bekymra. Og jeg må jeg igjen få si hvor imponert jeg er over det skeive minoritetsmiljøet. Skeiv verden og Salam har vært beinharde og veldig inspirerende i måten de har organisert seg og stått opp mot terror og hat etter hendelsen. For noen forbilder. Hadde jeg vært tenåring hadde jeg nok hatt plakater av dem på soveromsveggen sammen med Backstreet Boys og Sugababes nå.

– I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

– Helt ærlig så er jeg litt sløv på finkultur-fronten, så jeg har ikke vært på noen utstillinger eller store, skeive arrangementer. Men Nils Bech har vært et godt soundtrack til det skeive kulturåret og ellers har et gjensyn med boka «Villskudd» av Gudmund Vindland vært gledelig. Og alle må se dokumentarene om Kim Friele som ligger å lesber seg til i NRK-spilleren. Tenk at vi i Norge hadde henne. Vår egen Gloria Steinem som la den homofile marka vi kan gå trygt på i dag.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– Harry Styles «Little Freak», Veronica Maggios «Heaven med dig» og Synne Vos «Lykke te» og «Heime» er felles favoritter blant meg og mannens 8-åring i sommer, så de låtene får kjørt seg i bilen med maksimalt høyt volum. Teksten på siste låt fikk meg til å gå rett tilbake til gråteriet igjen da jeg tenkte på at London pub faktisk er og har vært et hjem for mange skeive:

Her ha e forelska me for fyrste gong
Ha vorre på topp, og ha nesten nådd bånn
Ja, her ha ha drømt um ka framtida bringe
Ha lærd me å sykle, lærd me å springe

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– I sommer har jeg lest Sylvia Plaths «Ariel» (verdens mørkeste og fineste diktsamling!), Douglas Stuarts «Shuggie Bain» og Gudmund Vindland. Ellers hører jeg daglig på svenske «Sommar i P1», norske «Reiseradioen» og amerikanske «Terrible Thanks for asking».

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– Min skeive hjertesak akkurat nå er at jeg er veldig nysgjerrig, fascinert og skremt av alt hatet som finnes mot skeive der ute. Altså NRK måtte fjerne 1700 av 3000 kommentarer på en TikTok om prideangrepet fordi det var så mye homsehat eller støtte til terroristen. Altså, hva skjer? Dette har jeg lyst til å finne ut av. Men samtidig har jeg også lyst til å leve, så vi får se. Haha.

Powered by Labrador CMS