Utstilling

Alice Neel på Munchmuseet

Kunstneren Alice Neel var tett på 70-tallets skeive revolusjon, og hun portretterte mange av datidens skeive ikoner, som Warhol-stjernen Jackie Curtis og poeten Adrienne Rich. Se utstillingen «Hver person er et nytt univers» på Munchmuseet.

Geoffrey Hendricks and Brian, 1978 © The Estate of Alice NeelCourtesy The Estate of Alice Neel and David Zwirner.
Publisert

 Munchmuseet har åpnet den første omfattende presentasjonen av den amerikanske kunstneren Alice Neels i Norge. Utstillingen har blitt til i samarbeid med Centre Pompidou i Paris og Barbican Centre i London, og publikum kan se frem til en stor kunsthistorisk begivenhet på MUNCH.

– Neels arbeid er like relevant i vår tid og hennes politiske engasjement viktigere enn noensinne, sier direktør Tone Hansen, det er derfor med stor glede vi viser denne utstillingen som vi tror vil treffe et bredt publikum, fortsetter hun.

Alice Neel (1900–1984) hadde en lang kunstnerisk karriere, men fikk først på 1970-tallet bred anerkjennelse. I dag regnes hun som en av de store skikkelsene i moderne amerikansk kunst. Med klare farger, uttrykksfulle penselstrøk og ofte nådeløs psykologisk innsikt, portretterte hun mennesker fra alle samfunnslag og miljøer. Det være seg kunstnere, skeive ikoner, mødre og barn i New Yorks Spanish Harlem, åndsfeller i kommunistpartiet, sexarbeidere eller kulturell elite.

Fascinasjonen for Edvard Munch

Neel levde gjennom betydningsfulle epoker i nyere amerikansk historie, og bilder av mennesker speiler tidsånden bedre enn noe annet, mente Neel. Som kunstner forsøkte hun å avdekke hvordan politiske og sosiale forhold kommer til uttrykk i menneskers ansikt og kroppsspråk. Maleriene hennes av mennesker er derfor også et rikt og dyptloddende portrett av det amerikanske samfunnet i det tjuende århundre.

I en tid da det abstrakte maleriet dominerte etterkrigskunsten, var Neels portretter radikalt umoderne. Neel var humanist. «Det er det jeg ser og det er det jeg maler.» som hun selv sa. I likhet med Edvard Munch går Neel i dybden og synliggjør psyken til de enkelte menneskene som er avbildet. I hennes rå gjengivelser av individet, kan man også spore fascinasjonen for Edvard Munch, som sammen med de spanske malerne Francisco de Goya og Diego Velázquez, var en viktig inspirasjon for Neel.

I det siste rommet i utstillingen vises den personlige og kritikerroste dokumentaren Alice Neel fra 2007. Dokumentaren er laget av Neels barnebarn. Filmen gjør bruk av privat arkivmateriale og åpenhjertige intervjuer med Alice Neels gjenlevende familie, og viser hvordan hun strevde for å oppnå anerkjennelse som kunstner. Resultatet er et gripende og fordomsfritt portrett av et komplekst menneske.

Utstillingen Alice Neel «Hver person er et nytt univers» vises i 9. etasje på MUNCH fram til 26. november.

 

Powered by Labrador CMS