Salam Norge

Queer Ramadan

– Ramadan er her. Hun er trans, hun er muslim, hun er queer, hun er femme og fantastisk!

Thee Yezen Al-Obaide, assisterende generalsekretær i Salam Norge.
Publisert Sist oppdatert

Ramadan er den niende måneden i den islamske (Hijri) kalanderen. Ramadan er også kjent som fastemåneden, hvor millioner av muslimer avstår fra å spise og drikke, fra soloppgang til solnedgang, i 30 dager.

En av de største utfordringene med å faste er lyset, ifølge Thee Yezen Al-Obaide, assisterende generalsekretær i Salam Norge.

– Det er så lyst! Tenk på at det er soloppgang rundt kl. 6.30 og sola går ned i åttetiden. Det er mange timer. Da er det krevende å multitaske. Du skal være snill, grei og jordnær ... Åååå, det kan tære på tålmodigheten! Jeg forsøker, men hvor langt kan jeg strekke strikken?

Ramadan er queer

Kveldsmåltidet som inntas etter solnedgang, når fasten brytes, kalles iftar.

Under Ramadan organiserer Salam Norge iftar-samlinger hver fredag i Akersveien 27 i Oslo.

«Ramadan er her. Hun er trans, hun er muslim, hun er queer, hun er femme og fantastisk!» heter det i invitasjonen til Salams iftar-samlinger.

– Da skal vi være sammen, lage mat og skape vår egen ramadan feiring, og det blir servert mat fra hele den muslimske verden, sier Thee-Yezen.

Samhold og fellesskap

Ramadan betyr veldedighet, tilgivelse og ydmykhet. Ramadan skal være en åndelig og kroppslig renselsesprosess. Men det er også en tid for glede og samvær med familie og venner. Men slik er det ikke for alle. Mange skeive, kvinner og transpersoner med muslimsk bakgrunn mangler et slikt fellesskap.

– Ramadan for meg er flere ting. Ramadan er det religiøse og spirituelle. Det spirituelle er mellom meg og Gud, hvor man faster, kjenner på sult, er ydmyk og snill, sier Thee-Yezen.

– Ramadan er også familietid, akkurat som jul er familietid. Familier møtes og samles, oppdaterer hverandre på alt som har skjedd siden sist. Det er en familietid som strekker seg over en hel måned. Det er den delen som mangler i mitt liv og i mange skeive muslimers liv, føler jeg.

Det familiære er viktig, enten man har det i livet eller ikke.

– Hver familie har sin kultur og sine tradisjoner. Det er et samhold og et fellesskap fylt med detaljer, unikt for hver familie.

Salam Norge inviterer til iftar-samlinger hver fredag i Akersveien 7 i Oslo.

En trygg havn

Det snakkes mye om skeive og deres valgte familier. Valgte familier som stiller opp der kjødelige familier er savnet, eller hvor bånd er kuttet. Det er sårt og vondt når den biologiske familien ikke lenger er et sted hvor man er velkommen. Kan en valgt familie fylle det savnet og behovet for tilhørighet?

– Det er mye positivt med valgte familier. Det er spesielt viktig for skeive, sier han og blir ettertenksom.

– Men det er jo ikke det samme.

Spesielt i en høytid som ramadan er tilhørighet viktig. Savnet etter familie kan bli ekstra tungt å bære.

– Da leter man fortvilet etter noe som ligner. Det kan best sammenlignes med fantomsmerte ... Du vet, en smerte i den delen som ikke lenger er der.

Det er nettopp det savnet Salam vil fylle under ramadan. Og det gjør de med iftar-samlinger.

– Salam skal være en trygg havn for både de som har familie og de som leter etter en valgt familie. Under ramadan inviterer vi til samvær og fellesskap, og mat. Mye mat.

Iftar-samlingene arrangeres hver fredag kl. 18.30 i Akersveien 7, Oslo.

Info: Salam Norge på Facebook

Powered by Labrador CMS