Urix

Norge faller på ILGAs regnbueindeks

– Dette er et dramatisk fall for et land som ønsker å ligge i front når det gjelder skeive rettigheter, sier sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

ILGA Europes regnbueindeks for 2023 er nå klar, og Norge ligger nå på en 9. plass, mens Malta ligger på topp.
Publisert

Hvert år siden 2009 har organisasjonen ILGA Europe kartlagt lhbt+rettigheter, likestillingslover og skeives forhold i Europa. Dette samler de i den såkalte regnbueindeksen «Rainbow map».

I 2017 var Norge nest best på lhbt+rettigheter i Europa, ifølge regnbueindeksen. I 2018 rykket vi ned til 3. plass, mens vi i 2019 og 2020 havnet på 5. plass. I 2021 rykket Norge én plass opp og havnet på 4. plass, under Belgia, Danmark og Malta, en posisjon Norge også holdt i 2022.

ILGA Europes regnbueindeks for 2023 er nå klar, og Norge har falt ytterligere. Nå ligger vi på en 9. plass, bak Sverige på 8. plass.

– Det er med stor bekymring vi registrerer at Norge raser ned fem plasser på ILGA-Europes regnbuekart, med kun 67 prosent score, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

– Dette er et dramatisk fall for et land som ønsker å ligge i front når det gjelder skeive rettigheter.

På jumboplass i Norden

Norge også på jumboplass blant de nordiske landene, blant annet fordi Norge fortsatt mangler et forbud mot såkalt konverteringsterapi og muligheten for en tredje juridisk kjønnskategori.

I tillegg trekkes Norge også for mangler i den nye nasjonale handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold, eksempelvis for at den ikke ivaretar personer med variasjoner i kjønnskarakteristika i tilstrekkelig grad.

– Vi forventer at regjeringen nå gjør alvor av å konkretisere og gjennomføre tiltakene i den nye nasjonale handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold, slik at vi ikke fortsetter å rase nedover lista, sier Gjestvang.

Malta på topp - igjen

De klare anbefalingene om å avlyse Pride-arrangementer etter terrorangrepet 25. juni, omtales også av ILGA-Europe som anerkjenner at det ikke var enkelt for myndighetene å komme med denne anbefalingen og ønsker å understreke viktigheten av å sikre at slike tiltak forblir eksepsjonelle.

Powered by Labrador CMS