Urix

«Alle» unntatt kvinner og skeive …

På reisen sin i helga i forbindelse med World Youth Catholic Festival, sa pave Frans at kirken hadde plass til «alle, alle, alle», også «inkludert de som gjør feil, som faller, eller sliter».

Pave Frans.
Publisert Sist oppdatert

Pave Frans’ budskap om at alle er velkomne i den katolske kirken, er relativt progressiv sammenlignet med tidligere paver. Men på det pavelige flyet som returnerte til Roma 6. august, påpekte en reporter at kvinner ikke har lov til å bli prester og at par av samme kjønn ikke får gifte seg.

«Kirken er åpen for alle, men det er lover som regulerer livet i kirken. I henhold til lovgivningen kan de ikke ta del i sakramenter. Dette betyr ikke at det er stengt. Hver person møter Gud på sin egen måte i Kirken», svarte paven (86).

Pave Frans har i løpet av sine ti år som pave, har signalisert en mer fordomsfri holdning til homofili, samtidig som han har sørget for ikke å opprøre troende. I 2013 sa han : «Hvis en person er homofil og søker Gud og har god vilje, hvem er jeg til å dømme?». I 2020 ba han foreldre til skeive barn om å støtte dem «fordi de er Guds barn».

Paven støtter «også sivil lovgivning som gir likekjønnede par rettigheter på områder som pensjon, helseforsikring og arv». I et av dybdeintervjuene i dokumentaren ««Francesco» (2020) av filmskaperen Evgeny Afineevsky, sier paven at «Homoseksuelle har rett til å være en del av familien. De er Guds barn og har rett til en familie. Ingen skal kastes ut, eller gjøres ulykkelig på grunn av det. Det vi må ha, er en sivil partnerskapslov; på den måten er de juridisk dekket.»

Men mens han tar en mer progressiv holdning til lhbt+spørsmål, fortsetter pave Frans å opprettholde læren til den katolske kirken. Han presiserte at han ikke mener at homofili bør være en forbudt, men sa at «det er synd », som med alle seksuelle handlinger utenfor ekteskapet.

I mars 2021 kom Vatikanet med et dekret som nekter homofile par sakramentale velsignelser siden de ikke er anerkjent av den katolske kirken.

Ifølge siste oversikt (2020) er det 165 000 katolikker i Norge.

Kilde: Gomag.com

Powered by Labrador CMS