Urix

Stadig færre lhbt-frie soner

Świdnik var den første byen i Polen som erklærte seg som en lhbt-fri sone. Byen har nå trukket tilbake beslutningen.

Aktivister i Świdnik demonstrerer mot lhbt-frie soner i 2020.
Publisert Sist oppdatert

Świdnik er en by i det sørøstlige Polen med 40 186 innbyggere, som i mars 2019 var den første til å erklære seg som en lhbt-fri sone i Polen.

Etter dette fulgte flere polske byer raskt etter. Bak ideen om lhbt-frie soner stod regjeringspartiet Law and Justice (PiS) og sterkt konservative grupper.

Den daværende polske utdanningsministeren Przemysław Czarnek (PiS) ble sitert på at lhbt-personer var «avvikere som ikke har de samme rettighetene som normale mennesker».

Radosław Brzózka, den lokale politikeren som lanserte ideen om de lhbt-frie sonene, arbeidet den gangen for nettopp utdanningsministeren.

Flere byer som erklærte seg som lhbt-frie soner har siden trukket tilbake beslutningen etter politisk og økonomisk press, blant annet fra EU. Świdnik fikk nylig avslag på en EU-støtte på rundt 6,5 millioner kroner med henvisning til at byen ikke oppfylte kravene for å motarbeide diskriminering, ifølge Notes of Poland.

Etter høstens valg i Polen er den anti-lhbt stemningen i ferd med å snu. Opposisjonsleder Donald Tusk og partiet Borgerplattformen erklærte seier allerede etter valgdagsmålingene kom inn i Polen i midten av oktober. Høy valgdeltakelse kan ha kostet nasjonalistene i Lov og rettferdighet PiS makten.

Polske opposisjonsledere signerte fredag en koalisjonsavtale som legger veikartet for de neste fire år i regjering.

Samlet sett fikk partiene et flertall av stemmene under valget i oktober, og Tusk er utpekt som statsminister for den kommende koalisjonen, skulle den bli godkjent.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS