Politi angrep transpersoner

En gruppe transpersoner fra gruppen Pink Life Association ble brutalt banket opp og arrestert av politiet i Ankara 17. mai.

Publisert Sist oppdatert

Overfallet og arrestasjonene av transpersonene ble gjennomført av de lokale politiet i Ankara, Tyrkia.

De fem, som alle er medlemmer av organisasjonen Pink Life Association, ble holdt i arresten til neste morgen og ble, etter press fra Pink Life Association og Kaos GL, siden brakt til sykehus for legesjekk. Medlemmene i Pink Life Association hadde deltatt i den årlige paraden i forbindelse med Kaos GLs konferanse om homofobi. Transpersonene ble etter paraden stoppet og truet ut av bilene sine av politistyrker bevæpnet med pepperspray og batonger. Vitner har fortalt at de arresterte var forslått og blodige da de ble ført bort. Nærmere 50 medlemmer av Pink Life Association og Kaos GL samlet seg utenfor politistasjonen for å protestere, men ble jaget bort av politiet.

APs Anette Trettebergstuen har deltatt på Kaos GLs konferanse i fem år og er en av organisasjonens støttespillere.

– Det har ennå ikke vært et eneste år uten et eller annet forsøk på å forby både konferansen og paraden, sier Anette Trettebergstuen til Blikk Nett.

– Paraden har også tidligere blitt angrepet, men i år skjedde det da paraden var ferdig. Vold mot minoriteter er alltid uakseptabelt, men det er ekstra problematisk at det denne gang er politiet som står bak. Jobben deres er tross alt å beskytte innbyggerne, sier Trettebergstuen.

Politiet har et langt synderegister når det gjelder lhbt-miljøet i Ankara og Tyrkia.

– En ting er at politiet velger å ikke beskytte lhbt-personer. De driter i om lhbt-personer blir diskriminert, banket opp eller trakassert. Men en annen ting er når politiet er den aktive parten som angriper. Det er utrolig problematisk, sier Trettebergstuen, som mener at det må reageres internasjonalt.

– Vi, det internasjonale samfunnet, må protestere når slikt skjer. Vi kan ikke gjøre stort mer enn det, men vi kan i hvert fall ikke gjøre mindre. Jeg har selv tatt det opp med politikere i Tyrkia. Det eneste som kan føre til forandring er at slike ting blir kjent og protestert mot på en sånn måte at det blir ubehagelig for de politiske myndigheter og politiet i Tyrkia. Det er annonsert en protestaksjon mot den brutale arrestasjonen i dag 18. mai.

Powered by Labrador CMS