Urix

Sverigedemokraterna vil nekte asyl til de som har «blitt homofile»

I innspurten til det som kan bli en valg-thriller i Sverige, lanserer Sverigedemokraterna en rapport med forslag til strengere regler for skeive asylsøkere. Partiet hevder den konservative blokken aksepterte innvandringslinjen før de gjorde helomvending.

Sosialdemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, presenterte nylig 30 punkter med forslag til endring av Sveriges innvandringspolitikk. Det har skapt sterke reaksjoner blant både politikere og aktivister.
Publisert

11. september går svenskene til valgurnene. I valginnspurten har det høyreorienterte partiet Sverigedemokraterna sluppet rapporten «Lavest immigrasjon i Europa». Her lister de opp 30 punkter for hvordan Sverige skal bli EU-landet med laveste antall innvandrere.

En av gruppene det foreslås å innstramme asylmulighetene til er lhbt+personer, i rapporten kalt personer som «har blitt homoseksuelle».

«Deportert til forfølgelse, tortur og dødsstraff»

«Søkere som ellers ville ha fått avslag, oppgir i stedet at de har konvertert eller blitt homofile. Disse sakene er svært vanskelige å avgjøre, og er omgitt av mye kontrovers. Det er ofte nok at personer i hjemlandet har fått beskjed om at søkeren for eksempel offentlig har gitt avkall på islam, eller inngått et homofilt forhold, til at det foreligger beskyttelsesgrunnlag», heter det i rapporten.

Videre skriver partiet at muligheten for å nekte asyl til asylsøkere som «selv har skapt asylgrunnlaget» må innføres i det svenske regelverket for at Sveriges asyllovgivning skal være på det juridiske minimumsnivået.

RFSLs forbundsformann Trifa Shakely kaller forslaget både «homofobisk» og «rasistisk».

«Lhbtqi-personer som flykter fra forfølgelse må ha rett til asyl i Sverige. Sverigedemokraterna ser ut til å tro at lhbtqi-flyktninger utgjør deres seksuelle legning eller kjønnsidentitet. Det er fordomsfullt og dumt», sier hun til QX.

Shakely er totalt uenig med Sverigedemokraterna, og sier tvert imot at vurderinger av beskyttelsesgrunnlaget til lhbt+flyktninger i Sverige er ekstremt harde.

«Noe som i praksis betyr at de ofte blir deportert til forfølgelse, tortur og dødsstraff. Det passer selvsagt ikke inn i Sverigedemokraternas verdensbilde, men sånn ser virkeligheten ut. Dette forslaget er åpenbart homofobisk og rasistisk. Vi håper det ikke blir gjennomført.»

Krangel om enighet

Ifølge Jimmie Åkesson aksepterte Moderaterna, Sveriges største opposisjonsparti, og Kristdemokraterna den nye innvandringslinjen. Moderaternas partileder Ulf Kristersson bekreftet dette i en kommentar til Göteborgs-Posten:

«Vi og Sverigedemokraterna deler ambisjonen om at innvandringen til Sverige skal være på EUs minimumsnivå. På min side er vi enige om å redusere innvandringen til Sverige. I motsetning til Magdalena Anderssons side, som fører politikk for å øke innvandringen», sier Kristersson.

Men sent i går kveld tok Kristersson til sosiale medier, der han formidlet en helt annen holdning:

«Jeg og Moderaterna kompromisser aldri om at lhbtq-personer skal få asyl i Sverige om de forfølges i sitt hjemland på grunn av sin seksuelle legning. Det er verdt å legge til at Moderaternas linje dessuten er at lhbtq-personer skal prioriteres i kvoteflyktningsystemet», skriver Moderaternas leder.

«Som jeg har forstått Sverigedemokraternas forslag handler det om å motvirke fusk i systemet. Med det sagt har vi ikke sagt ja til noen av de konkrete punktene Sverigedemokraterna presenterte i dag», skriver han videre.

Etter Kristerssons siste utspill kommenterte Kristdemokraternas leder, Ebba Busch, forslaget på Twitter. Hun skriver at personer som har kommet ut som lhbt+personer og risikerer død eller tortur «selvsagt har rett til å få asyl».

Ved forrige valg i 2018 ble Sosialdemokraterna Sveriges tredje største parti med 61 representanter i Riksdagen.

En prognose fra Kantar Sifo, gjort for Sveriges Radio Ekot, viser at det kort tid før valgdagen fremdeles er jevnt mellom Riksdagens to politiske blokker – 50,4 prosent til regjeringspartiet Socialdemokraterna og 48,1 prosent til opposisjonspartiet Moderaterna. Socialdemokraterna klatrer på målingen og har nå 29,6 prosent av stemmene.

Powered by Labrador CMS