– Du er ikke som oss, da er du sikkert kriminell

– Jeg er like skuffet over journalister som lusket i buskene, som jeg er over myndighetenes kritikkverdige oppførsel, skriver PolyNorge etter aksjonen mot en såkalt sexklubb i Vestfold 14. februar.

Publisert Sist oppdatert

PolyNorge

PolyNorge er en frivillig interesseorganisasjon stiftet 17. september 2016, som jobber for relasjonsmangfold og respekt for et spekter av relasjonsidentitet.

PolyNorge ønsker et samfunn der forhold med flere er anerkjent og respektert på lik linje med monogame parforhold. PolyNorge jobber for alle menneskers rett til å leve i de forholdsformer de selv ønsker, så lenge disse er basert på informert samtykke og likeverd. PolyNorge mener at alle samlivsformer, kjærlighetsforhold og seksuelle relasjoner mellom samtykkende og likeverdige personer skal møte aksept.

Info: polynorge.no

14. februar i år aksjonerte politiet og en rekke andre etater mot en såkalt sexklubb i Vestfold. Politiet slo til på valentinsdagen, da klubben hadde invitert til «gangbang-kveld».

I etterkant av aksjonen har politiet fått kritikk. De andre etatene som deltok var brannvesenet, kemneren, skatteetaten og eltilsynet. Organisasjonen PolyNorge retter nå søkelyset mot, ikke bare politiet, men også Dagbladet, som var på åstedet allerede før aksjonen ble gjennomført fredag 14. februar.

­– Du er ikke som oss, da er du sikkert kriminell

Jeg vet ikke om det var Dagbladet som tipset politiet eller offentlige etater som tipset Dagbladet, men resultatet er skremmende. Vi har en situasjon der en seksuell minoritet blir invadert og eksponert på en måte som helt klart kun er egnet til å virke både avskrekkende og skremmende.

Norge er et veldig normfast samfunn sammenlignet med andre land. Det å bryte normer fører til sterkere sosiale represalier her enn svært mange andre steder. Dette er ikke synsing fra meg, men noe internasjonal forskning har kommet frem til. Swingers er en seksuell minoritet, i et samfunn fordømmende ovenfor normbrytende adferd. Når dette miljøet opplever å bli stormet av en rekke offentlige tjenestemenn og etater på valentineskvelden, så føler en seg ikke særlig trygg.

Samtlige etater kunne gjort undersøkelser på en langt mer hensynsfull måte. Kom ikke her å fortell at ikke stikkontakter og rømningsveier kunne vært sjekket på dagtid. Det virker tydelig på meg at aksjonen var stor fordi det var en «signal aksjon». Dere er ikke som oss, derfor er dere sikkert kriminelle. Uttalelser om at når en er så åpen om en fest så må en forvente å få politiet, kemneren, skatteetaten, elverket og brannvesenet på døren er ikke annet enn skremselspropaganda for å undertrykke. Om det var et genuint ønske fra politimyndighetene om å sikre at deltagerne var frivillig, så er det ingen logikk i å prøve å presse miljøet til å bli mer lukket og hemmelig igjen. Det er utelukkende kontraproduktivt.

Jeg er like skuffet over Dagbladets redaksjon og journalister som lusket i buskene, som jeg er over myndighetenes kritikkverdige oppførsel. Gribbene i buskene håpet tydeligvis på noe kriminelt å avdekke og fremstiller det hele som en tam kriminalroman med dårlige språklige bilder og totalt manglende plott.

De siste fire årene har PolyNorge jobbet knallhardt for å åpne opp et lukket miljø og være imøtekommende ovenfor presse og andre interessenter. Mennesker fra ulike polymiljøer som swingers, polyamorøse og relasjonsanarkister har valgt å stille opp og gi både Dagbladet og andre innsyn. Mange ganger har dette ført til ganske stor personlig kostnad i form av sjikane, hatblogger, familiekrangler og mistede vennskap for å nevne noe.

Alle vi har valgt å gjøre dette i håp om å endre toleransen i samfunnet. Vi har valgt å stå i dritten for å gi andre en mulighet til å være seg selv. En bedre fremtid for alle skjer nemlig ikke av seg selv.

Ønsker vi et trygt samfunn for alle, eller et samfunn som tvinger mennesker til å gjemme seg bare fordi de ikke er vanlig nok for Loven og co?

Ønsker vi å lære ungdommene våre at samtykke og kommunikasjon er det viktigste i utforsking av seksualitet, eller lære dem at det viktigste er å late som at de er «vanlige»?

Vi står ved et veiskille. Takket være fakkelbærere som Kim Friele, Svein Skeid og Espen Ester Pirelli kan fyrstikkbærere som meg (og deg?) være med å lyse opp en bredere vei videre.

Lynn Myrdal, polyaktivist og talsperson for PolyNorge

Powered by Labrador CMS