Urix 

Svenske tilstander

Da den svenske statsministeren Ulf Kristersson inviterte til mottakelse for å markere Stockholm Pride, skapte det opprør både blant regjeringens politiske samarbeidspartnere og i lhbt+bevegelsen.

Sagerskahuset har tidligere aldri blitt brukt til å markere støtte til Pride-festivalen. Etter årets mottakelse kan det bli etablert som en tradisjon.
Publisert

Det var første gang den statsminister Ulf Kristersson markerte Stockholm Pride ved å invitere profilerte lhbt+personer og andre til mottakelse, sjampanje og håndmat i statsministerboligen Sagerskahuset. Initiativet ble ikke godt mottatt og førte til kritikerstorm på sosiale medier, skriver qx.se

Synet av Sagerskahusets balkonger drapert i regnbueflagg fikk Sverigedemokratenes riksdagsmedlem og partiets tidligere nestleder Björn Söder til å uttale at statsministeren støttet pedofili.

Til stede på mottakelsen var blant annet RFSL, Stockholm Pride og Regnbuefondet. Det var også en rekke regjeringsmedlemmer. Sveriges politiske opposisjon var også representert med blant annet Sosialdemokratenes tidligere partileder Mona Sahlin.

I en kommentar på Facebook skriver Mona Sahlin om sin deltakelse på mottakelsen: « Jeg valgte å spørre hvordan, og ikke om, han vil ta sterkest avstand fra Björn Söder og SDs homofobiske verdier. Men at Pride-flagget for første gang hang løst i sola utenfor statsministerboligen er selvsagt en viktig handling. Men det er en lang vei å gå før politikken i det huset får noen respekt fra meg.»

En rekke profilerte lhbt+personer valgte å boikotte mottakelsen. Boikotten ble begrunnet med regjeringens samarbeid med Sverigedemokratene og dens manglende evne til å oppnå enighet i sentrale lhbt+spørsmål som ny kjønnsidentitetslov og forbud mot konverteringsterapi.

Forfatter og journalist Mian Lodalen skrev på sosiale medier at hun ikke var invitert, men at om hun hadde blitt det ville hun ha takket nei.

Lodalen kritiserte statsministeren og skrev at hun «Ville gjerne ha en diskusjon med Ulf om det upassende i å samarbeide med et parti som ble grunnlagt av nazister, som stemte mot enhver reform som kom LHBTQ-personer til gode og hvis representanter sprer bevisste løgner om stolthet og hat mot historiefortellere i bibliotekene, men jeg har ikke og vil aldri skåle i champagne med enhver makthaver som lar politikere som kalte oss pedofile holde seg i varmen.»

Forfatter og en av Regnbuefondets grunnleggere, Jonas Gardell, som var blant de inviterte henvendte seg til statsministeren i kronikker i Expressen både før og etter mottakelsen.

For mottakelsen skrev Gardell «Når vi drikker rosa bobler i Sagerskapalasset, håper jeg han ser meg i øynene og forklarer hvordan han har mage til å ville fortsette å samarbeide med et parti som sammenligner meg og hans andre gjester med pedofile.»

Da statsministeren etter mottakelsen gikk offentlig ut mot Söders pedofili-uttalelse hyllet Gardell han i en ny kronikk, og skrev blant annet at det er umulig å overvurdere betydningen av at det offisielle Sverige støtter den skeive befolkningen. Han berømmet også Pride-mottakelse i Sagerskahuset, og skrev at det var av stor symbolsk betydning at statsministeren åpnet sine dører for Sveriges skeive befolkning.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS