Pride

Sandvika Pride er kåret til årets ungdomsprosjekt

I juryens begrunnelse heter det: «Hos Helset Fritidssenter er alt mulig: Derfor er deres prosjekt Sandvika Pride kåret til landets beste».

Sandvika Pride 2022.
Publisert

Sandvika Pride ble arrangert i Bakgården i Sandvika 5. juni i år, og alle var invitert til en fargeglad feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Bak arrrangementet stod ungdom fra Helset fritidssenter.

Prosjektet Sandivak Pride er skapt av og for ungdom: fra den kreative oppstartsfasen til gjennomføringen av arrangementet. I tillegg var de vertskap, styrte dialogen på sosiale medier og debatt med ungdomspolitikerne. Prosjektet har ledet til synlighet for det unge lhbtq+ miljøet i Bærum på flere nivåer og vært en samlende kraft etter terrorangrepet 25. juni i Oslo. Det har gitt ungdommene mulighet til å delta i debatten.

Brukerne skal med

Helset fritidssenter er ett av syv fritidssentre som Ungdom og fritid har i Bærum kommune (UFB). De siste årene har det på Helset blitt satset på brukermedvirkning. Møteplasser og tilbud blir utviklet og etablert etter ønske til ungdommen. De unges stemme i lokalsamfunnet blir hørt og de unge påvirker sin egen hverdag.

Når initiativ og engasjement fanges opp og styrkes, skapes det bølger. Fritidssenteret har spesialisert seg på å tilby miljøer som ikke alltid har tilpassede møteplasser nettopp det. Ikke noe prosjekt er umulig: punk- eller Pridefestival, Cosplay crunsh, DnD-kafe eller podcastinnspilling.

Ungdom og Fritids pris blir delt ut på Ungdom og Fritids årlige landskonferanse. Prisen deles ut for å løfte frem det gode arbeidet som skjer på fritidsklubber og ungdomshus. Ungdom og Fritid er en demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon for over 120 000 ungdommer, ansatte og frivillige i kommunale eller kommunalt støttede fritidsklubber. Den har mer enn 670 medlemsklubber over hele landet.

Fra juryen begrunnelse:

«Sandvika Pride var i utgangspunktet en fest for ungdommene der kunne feire seg selv i trygge omgivelser, men fikk lokale ringvirkninger i form av at de skapte en ny møteplass. Møtestedet ble stedet ungdommen følte de kunne være seg selv sammen med likesinnede.

Med Sandvika Pride fikk ungdommene si sin mening og påvirke politiske prosesser i lokalsamfunnet. De mobiliserte og samarbeidet med alt fra Den norske Kirke til Helsestasjonen for Ungdom, Rud VGS, ordføreren i Bærum, organisasjonen FRI, ungdomspolitikere, Skeiv Ungdom og rulleskøyte-crewet Girls on Wheels.

Med dette prosjektet fikk ungdommene satt LHBTQ+ spørsmål på agendaen i Bærum. I etterkant av gjennomføringen har Sandvika Pride utviklet seg til å bli et helårsprosjekt der Pride-gruppa har arrangert Regnbueparken under Sandvika Byfest og Kulturnatt Elvelangs.»

Powered by Labrador CMS