Pride

Pride feires i over halvparten av verdens land

Rapporten «Beyond the Rainbows and Glitter: Pride Around the World» har sett nærmere på fjoråret. Hvor ble pride feiret, og hvor trygt er det?

– Pride involverer en delikat balanse mellom trygghet for skeive miljøer og behovet for å bli sett, anerkjent og hørt.
Publisert Sist oppdatert

Til tross for diskriminering, negative holdninger og anti lhbt-lovgivning ble det arrangert pride og andre skeive arrangementer i over 100 land i 2023, ifølge en rapport gjennomført av organisasjonen Outright International.

Rapporten «Beyond the Rainbows and Glitter: Pride Around the World in 2023», som ble publisert tidligere denne uka, har sett nærmere på situasjonen internasjonalt.

Outright International melder at i 2023 arrangerte 101 av 193 medlemsland i FN pride eller andre arrangement som synliggjør skeive, hvorav minst 61 av landene arrangerte pride i mer enn én by.

Det er en mindre andel sammenlignet med Outrights tidligere rapport i 2022.

I 92 FN-land ble det ikke arrangert pride eller andre arrangement som synliggjør lhbt-personer i fjor. I mange av landene prioriterte aktivister trygge og private arrangementer, blant annet i løpet av pride-måneden juni, på IDAHOT-dagen 17. mai eller andre datoer som er viktige for det skeive miljøet.

– Pride involverer en delikat balanse mellom trygghet for skeive miljøer og behovet for å bli sett, anerkjent og hørt, sier Ohotuowo Ogbeche, som har gjennomført rapporten for Outright.

– Synlighet er avgjørende for å kunne nå målene til de skeive miljøene, men trusler om vold er reelle. Myndighetene i de respektive landene må ta grep, over alt, for å beskytte retten til å samles og til å uttrykke seg, samt at pride-arrangementer kan gjennomføres på forsvarlige måter, sier Ogbeche.

Rapporten «Beyond the Rainbows and Glitter: Pride Around the World in 2023», som ble gjennomført med støtte fra Balenciaga og Google.org, fokuserer på pride-arrangementer land som Bangladesh, India, Italia og Kosovo, samt løfter opp en større diskusjon om inkludering, universell utforming og migranters perspektiver på pride.

Les rapporten: Beyond the Rainbows and Glitter: Pride Around the World in 2023

 

Powered by Labrador CMS