Fra brosjyren «Sex och Trans» av RFSU.

Sexbrosjyre skaper debatt i Sverige

Publisert Sist oppdatert

I løpet av helgen var det massiv debatt på Twitter i Sverige om brosjyren «Sex och Trans», produsert av Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Ifølge RFSU retter brosjyren seg mot transpersoner og de som har sex med transfolk. Brosjyren ble laget i 2015 da det viste seg at det fantes et behov for seksualopplysning for den spesifikke gruppen. Ifølge undersøkelser har transpersoner dårligere seksuell helse enn majoritetsbefolkningen og transfolks seksualitet har lenge vært usynliggjort.

Brosjyren tar blant annet opp spørsmål og problemstillinger rundt sex, kommunikasjon og intimitet, samt det å komme ut som trans i en ny relasjon og hvordan kjenne seg hjemme i egen kropp og identitet.

Ifølge RFSU har tilbakemeldingen fra målgruppen vært positiv.

Det samme kan ikke sies hos majoritetsbefolkningen. Brosjyren fra 2015 tok i helgen av på Twitter og førte til sak i Aftonbladet.

Overskriften hos Aftonbladet var: «Broschyr om ”fisting” och analsex till mellanstadieelever upprör»

Og Aftonbladet fulgte opp med: «Broschyren från RFSU lär ut hur man har extremt sex och har skapat stor debatt på nätet. På en skola i Umeå har mellanstadielever kunnat ta del av materialet i väntan på att få träffa psykolog eller kurator.»

Det førte til debatt. Hvorfor skal barneskolebarn lære om analsex og fisting?

19. april kom det en oppklaring fra RFSU, som i en pressemelding sier at brosjyren aldri var ment for barneskolen.

«Broschyren har hittats i en mellanstadieskola i Umeå. Vi vet inte hur den har hamnat där. Vi tycker att är det är viktigt att det material som används på skolor är anpassat efter åldersgruppen. Just denna broschyr riktar sig inte till mellanstadieelever. Vi har annat material som passar just mellanstadieelever väldigt bra,» heter det i pressemeldingen fra RFSU.

Les hele pressemeldingen her: Broschyren “Sex och trans” riktar sig inte till mellanstadieelever

Powered by Labrador CMS